Vegetační jaro začalo, v Plzni se probudili medvědi

Praha/Plzeň – Průměrné denní teploty v Česku překročily pět stupňů Celsia. A to znamená začátek vegetačního jara. Ačkoliv do toho astronomického zbývá ještě týden, o víkendu už by se mohlo oteplit až na 20 stupňů. Zvýšené teploty posledních dnů už například v plzeňské zoo ze zimního spánku probudily čtveřici medvědů.

Do dnešního poledne se nejvyšší teploty pohybovaly do 7,5 stupně, na většině území je zataženo a občas prší. „Teprve dnes, 14. března, letos poprvé překročily průměrné denní teploty hranici pěti stupňů,“ oznámil meteorolog Jan Havelka

Příchod vegetačního jara určují teploty

„Vegetační jaro se neřídí časem, ale teplotami. Počátek je dán nástupem období s průměrnými denními teplotami vzduchu nad pět stupňů Celsia,“ vysvětlil Havelka. Období skončí, až se průměrné denní teploty vyšplhají na 15 stupňů Celsia.

Zítra se očekávají teploty do 14 stupňů Celsia, v pátek vystoupí na 14 až 18 stupňů Celsia, v sobotu až ke 20 stupňům Celsia. „Není tedy vyloučeno, že v sobotu mohou být dosaženy nebo i překročeny dosavadní teplotní rekordy,“ podotkla Milena Ferebauerová z ČHMÚ. Nejstarší česká stanice v Klementinu pamatuje rekord ze 17. března 2004, kdy bylo v Praze naměřeno 20,1 stupně. Spolu s oteplením by se mělo i vyjasnit, polojasno až jasno by mělo panovat do konce týdne. Pak se ale nebe nejspíš zase mírně zakaboní.

Plzenští medvědi už ukončili zimní spánek

Díky vyšším teplotám se už ve středu 10. března ze zimního spánku probudila čtveřice medvědů. V plzeňské zoo usnuli začátkem prosince a zaspali nejen silné únorové mrazy, ale i své narozeniny. V šestihektarovém výběhu se prohání jednatřicetiletý samec Pišta a devatenáctiletý Miky, plni síly jsou také nejmladší devítiletí večerníčkoví medvědi Eliška a Honzík.

„Jsou velice aktivní, akorát Eliška trošku zlobí a provokuje tu pánskou skupinku, Honzík si zase hraje na šéfa, což se moc nelíbí ostatním dvěma samcům,“ popsala Lenka Václavová ze zoo. Kolik medvědi váží, ošetřovatelé nevědí. Nejmohutnější Honzík může mít 350 kilogramů, odhadují.

Medvěd v zoologické zahradě
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN

Loni medvědi spali rekordně dlouho, nejkratší spánek měli po nastěhování do nového výběhu v roce 1999, kdy usnuli jen na dva týdny. Chovatelé je vlastně teprve „učili“ zimnímu spánku, protože přišli z míst, kde je krmili celoročně, takže nikdy neměli důvod spát. „Medvěd se neukládá ke spánku proto, že je zima, ale proto, že v přírodě nemá potravu. Když jsou v zajetí pořád krmeni, nemají důvod spát,“ vysvětlil Trejbal.