Odbory se s Drábkem shodly na růstu platů v sociálních službách

Praha - Výdělky lidí, kteří pracují v sociálních službách, by se mohly příští rok začít zvedat a přibližovat příjmům zdravotníků. Dohodlo se na tom dnes vedení zdravotnických odborů s ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09). Není zatím jasné, o kolik by si případně mohli ti, kteří se starají o postižené či seniory, přilepšit.

„Zcela výjimečně jsme se tentokrát s panem ministrem Drábkem shodli na tom, že zaměstnanci v sociálních službách mají opravdu nízké platy a že je třeba s tím něco udělat,“ řekla ve Studiu ČT24 po jednání šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb Dagmar Žitníková. Podle jejích slov Drábek do řešení nízkých platů sociálních pracovníků zapojí nejen premiéra Petra Nečase, ale také kraje, které jsou zřizovateli části sociálních zařízení. Dodala, že se začne pracovat na úpravě tarifních tabulek.

Tabulky, podle nichž se řídí příjem zaměstnanců v sociálních službách, by se tak měly začít přibližovat tabulkám zdravotníků. Ti si vydělají víc než pečovatelé a lidé v dalších profesích, kteří se starají o seniory, postižené a další potřebné. Zdravotníkům se navíc měl letos od ledna příjem zvednout, a to o 6,25 procenta.

V sociálních službách pracuje asi 43 tisíc lidí. Podle odborářky si i s příplatky za přesčasy, noční a víkendy vydělají kolem 11 tisíc až 12 tisíc korun čistého měsíčně. Díky přesunu do zdravotnických tarifů by si tedy přilepšili asi o 1 500 korun za měsíc, uvedla odborářka. Vyšlo by to asi na 1,2 miliardy korun.

Dagmar Žitníková ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Spíš než to, že by lidé v sociálních službách dostávali peníze rovnou podle zdravotnických tabulek, je pravděpodobnější postupné přibližování tarifu. Odbory chtějí dojednat i to, aby na zvýšení výdělků bylo dost peněz. Je možné je zajistit, pokud se na financování dohodne ministerstvo s kraji, míní Žitníková.