Poplatky pro znečišťovatele ovzduší zaplatí stejně spotřebitel

Praha – Zvýšení poplatků pro firmy, které patří k silným znečišťovatelům ovzduší, se promítne nakonec stejně do peněženek koncových spotřebitelů, upozornil ve Studiu ČT24 senátor Jaroslav Kubera (ODS) k horní komorou přijímanému zákonu. Uvedl to jako jeden z důvodů, proč normu nepodpoří. Kuberovi vadí také takzvané emisní zóny. Senátoři dnes řeší zákon o ochraně ovzduší, který razantně mění poplatky pro znečišťovatele. Horní komora ale nejspíš narozdíl od sněmovny odhlasuje jejich zachování.

„Je třeba si uvědomit, že ať budou poplatky jakékoliv, nakonec je zaplatí úplně nejposlednější spotřebitel, protože jestliže firmy zaplatí vysoké poplatky, pak je promítnou do cen svých výrobků… Vyšší poplatky nám ovzduší nezlepší,“ prohlásil senátor ve Studiu ČT24. Podle jeho slov sleduje přijímaný zákon dva zájmy – první přikládá ministerstvu průmyslu a obchodu, „které ví, že na průmyslu je naše ekonomika významně závislá a v době krize není dobré ho nějak utlumovat. Na druhé straně ministerstvo životního prostředí, které má z poplatků příjmy…“

„V zákoně nejsou jen poplatky, ale jsou tam i takzvané emisní zóny, čili obce budou moci stanovovat oblasti, do nichž nebude možné vjíždět. To považuji za riskantní, protože vznikne celonárodní hysterie uzavírání celých městských oblastí,“ dodal Kubera. Upozornil také na to, že nová norma „je zase pro někoho připravený byznys. Je to něco podobného, jako když firmy měří za obce rychlost a ony jim dávají polovinu pokut, tak toto bude podobný příběh“.

Senátor Jaroslav Kubera ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

V případě poplatků za znečišťování ovzduší vedou spor ministerstva průmyslu a životního prostředí, které by je chtělo zvyšovat podle původní vládní předlohy. Podle ní by sice podniky nejdřív platily víc, už od roku 2016 by ale poplatky začaly odpadávat. „Poplatky již dneska neplní regulační nebo motivační charakter a poplatky jsou pouze dalším nákladem, který nakonec zaplatíme všichni,“ konstatuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.