Koaliční spor o rozšíření pravomocí NKÚ se přesouvá na K9

Praha – Spor vládních stran o to, jakým způsobem se rozšíří pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), budou řešit koaliční špičky ve formátu K9. TOP 09 navrhuje, aby úřad nově mohl prověřovat také hospodaření krajských a obecních firem, občanští demokraté s tím nesouhlasí. Zástupci koalice se dnes snažili dojít ke kompromisu, když jednali v budově NKÚ, avšak bez úspěchu. Vládní návrh ústavní změny bude příští týden projednávat sněmovna.

V pražských Holešovicích, kde NKÚ sídlí, se sešli Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN), Marek Benda (ODS) a vicepremiérka Karolína Peake (VV). Odcházeli ovšem bez dosažené shody. „Definitivně jsme se utvrdili v tom, že se takto nedohodneme,“ prohlásil po jednání Polčák. Podle vicepremiérky Peake se sporem budou muset zabývat koaliční špičky. „Budeme se muset sejít a vyřešit to na K9,“ připustila.

Jádrem sporu vládních stran je pozměňovací návrh poslance Polčáka k ústavní novele rozšiřující výrazným způsobem pravomoci NKÚ, kterou bude příští týden projednávat Poslanecká sněmovna. Podle Polčákova návrhu by měl NKÚ kontrolovat také firmy zřizované kraji či obcemi.

Nejsilnější koaliční partner ODS ovšem místo toho doporučuje, aby se místo dohledu NKÚ zpřísnila pravidla pro zveřejňování údajů o hospodaření daných firem. Argumentuje tím, že podobné kontroly NKÚ by byly jen namátkové, kdežto své audity by musely zveřejnit firmy všechny.

Více pravomocí zvládneme, slibuje NKÚ

Nynější šéf NKÚ Miloslav Kala koaličním poslancům připomněl zkušenosti slovenských kolegů, kteří už rozšířené pravomoci mají. Výrazné nároky na rozpočet to podle něj mít nebude, ale řešit bude potřeba otázku personálu, peněz i sídla úřadu. „Pro mne nepřekvapivě každá instituce, které je nabízeno rozšíření pravomocí, říká, že je to schopna zvládnout,“ podotkl občanský demokrat Benda.

Rozhovor s Miloslavem Kalou a Stanislavem Polčákem (zdroj: ČT24)

Miloslav Kala, viceprezident NKÚ:

"Z odborného hlediska, bez hodnocení průchodnosti nebo přijatelnosti pro politickou scénu, je jednoznačně lepší návrh, aby tuto působnost (kontrolu městských a státních firem) vykonával NKÚ. Je to v souladu s mezinárodními doporučeními a souhlasí s tím i členové kolegia NKÚ."

„Všichni (z NKÚ) byli zajedno, že je vhodné rozšířit pravomoci úřadu, i co se týče firem, tedy krajských, obecních a státních. Rozšířen by určitým způsobem musel být rozpočet úřadu, jednalo by se však maximálně o stovky kontrol,“ konstatoval po jednání Polčák. „Už sama existence tohoto opatření by mohla vést k tomu, že by se mnozí tuneláři mohli zamyslet,“ míní šéf poslaneckého výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Volba nového šéfa úřadu může trvat měsíce

Poslanci se s vedením NKÚ nebavili o možném novém prezidentovi úřadu, který po odchodu Františka Dohnala prozatímně vede Kala. Peake pouze poznamenala, že její strana zatím žádného kandidáta nepodporuje. Stanislav Polčák nevyloučil, že se volba nového šéfa může protáhnout na několik měsíců. „Srocování kandidátů, kteří mají jasnou vazbu na některou z politických stran, může svědčit, že volba bude spíše komplikovanější než hladší,“ upozornil.

Ve sněmovních kuloárech se tento týden jako o možném novém šéfovi úřadu začalo hovořit o Václavu Peřichovi, který v minulosti vykonával funkci viceprezidenta NKÚ. Jeho jméno mimo záznam jako pravděpodobného kandidáta zmínilo několik poslanců koaličních stran. Polčák dnes v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že TOP 09 by nového manažera mohla hledat i mimo Českou republiku, konkrétně v „evropských strukturách“. „Českému Nejvyššímu kontrolnímu úřadu by to prospělo,“ uzavřel poslanec Polčák.