Soudce Kureš odešel od kárného senátu bez trestu

Brno - Předseda Okresního soudu v Děčíně Miroslav Kureš dnes odešel od kárného senátu bez trestu. Nejvyšší správní soud jej zprostil obžaloby v kauze výpisů telefonů. Kureš podle kárné žaloby, kterou podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), ve čtyřech případech umožnil policii získat výpis hovorů bez dostatečných podkladů a náležitého odůvodnění. Pospíšil navrhoval, aby mu soud uložil důtku. Podle Nejvyššího správního soudu ale nešlo o kárné provinění.

Soudce se hájil, že neměl možnost ověřovat, komu čísla patří

Děčínský soud prý opakovaně umožnil policii sledovat čísla vlivných lidí. Kárné žalobě čelí celkem osm tamních soudců. Kureš dnes upozorňoval například na extrémní pracovní vytížení děčínského soudu a na to, že o výpisech stejným způsobem rozhodovaly i další soudy. 

V Kurešově případě kárný senát přezkoumával čtyři povolené výpisy. „Dodnes nevím, komu ta čísla patřila,“ uvedl Kureš. V každé kauze prý pouze prošel policejní spis a ověřoval, zda všechny základní údaje souhlasí. „Ale nikdo od nás nemohl očekávat, že vystopujeme, proč policie chce to které číslo,“ uvedl Kureš. 

Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že Kureš řádně plnil své povinnosti. Ve všech čtyřech případech měl k dispozici spis, a nerozhodoval tedy zcela bez podkladů. „Přihlédli jsme také k tomu, že patří k dobře hodnoceným soudcům,“ uvedla předsedkyně senátu Ludmila Valentová. Podle Kureše by nyní mělo ministerstvo spravedlnosti zvážit stažení kárných žalob na ostatní děčínské soudce. Jejich projednávání by podle něj nejspíš také skončilo zproštěním. 

Telefonování
Zdroj: ČT24

Výpisy přes děčínský soud údajně získával policista Martin Hudec z varnsdorfské cizinecké policie, a to pod falešnými záminkami. Podle informací z médií se tak dostal k výpisům hovorů mnoha vlivných lidí, například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo spolupracovníků prezidenta Václava Klause. 

Podle Kureše jde v Hudcově případě hlavně o selhání konkrétního policisty, které soud neměl šanci odhalit. „Nejsem na ty výkazy moc pyšný, tam není extra moc odůvodnění, to všichni víme. Ale trestní řád nám neříkal, jak to odůvodnění máme dělat, co tam všechno má být napsáno,“ řekl. Příslušné zákonné ustanovení trestního řádu čekají změny. Ústavní soud označil dosavadní úpravu povolování výpisů za příliš benevolentní. Kureš sám připustil, že nyní si již dává na odůvodnění mnohem více záležet. Od nálezu Ústavního soudu také výrazně klesl počet žádostí o sledování čísel. 

Telefonát Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Dnešní jednání se uskutečnilo bez účasti zástupců ministerstva spravedlnosti, což je výjimečná okolnost. Mluvčí ministerstva to označila za administrativní nedopatření. Kureš uvedl, že jej neúčast zástupců ministerstva šokovala. Jednání se podle něj za těchto okolností vůbec nemělo konat. Kárný senát se ale po poradě rozhodl jednat bez účasti ministerstva.