Drábek: Pokud získáme souhlas, tak dodatky zveřejníme

Praha – Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka kritizuje ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Ministr prý lhal na úterním jednání sociálního výboru, když odmítl zveřejnit dodatky smlouvy na počítačový systém, skrze který se vyplácejí sociální dávky. Dodatky prý měly podle Drábka obsahovat informace, které by mohly ohrozit kritickou infrastrukturu státu, navíc je smluvní stranou ministerstvo vnitra. Podle Mladé fronty DNES ale žádost o utajení na vnitro přišla z ministerstva práce. Drábek však článek v Mladé frontě označil za lživý.

Podle deníku, který prý má zmiňované dodatky k dispozici, je smluvní stranou MPSV. Navíc prý neobsahují žádné informace, které by ohrožovaly kritickou infrastrukturu nebo obsahovaly např. obchodní tajemství. Drábek ale ve Studiu ČT24 uvedl, že je smluvní stranou ministerstvo vnitra: „My jsme požádali ministerstvo vnitra, aby nám povolilo zveřejnit obsah dodatků, a o stejné věci jednáme také s dodavatelem.“ 

Prováděcí i rámcová smlouva na počítačový systém jsou prý zveřejněny na webu ministerstva, ale dodatky podle Drábka obsahují pasáže, které být zveřejněny nemohou. Pokud prý získá ministerstvo práce souhlas ministerstva vnitra a dodavatele, tak dodatky se začerněnými pasážemi zveřejní. 

Mladá fronta také cituje dopis, který byl odeslán v únoru a ve kterém žádá ředitel odboru centrálních nákupů, právní podpory a správy majetku David Novák, aby ministerstvo vnitra nezveřejňovalo smlouvy týkající se této záležitosti: „Jednotlivé přílohy a dodatky se MPSV po konzultaci s dodavatelem řešení rozhodlo nezveřejnit s ohledem na možné ohrožení kritické infrastruktury státu při zneužití takových dat či informací.“

Podle Drábka šlo ale pouze o informační dopis: „Je škoda, že MfD necitovala celý ten dopis, citovala z něj pouze jeden odstavec, ze kterého to není patrné. To byl informativní dopis, ve kterém MPSV informovalo o uzavřených dohodách o utajováných informacích, které se týkají kritické infrastruktury,“ uvedl ministr.

Opozice ale za vším vidí snahu Ministerstva práce a sociálních věcí zamést debatu o problémovém systému pod koberec. Dodatky prý obsahují odpověď na otázku, kolik nový software ve skutečnosti stál. Není to přitom poprvé, kdy sociální demokrati označují jeho nákup za podezřelý.