Zavedení příplatků na elitní lékaře se zřejmě zpozdí

Praha - Průlomová změna, díky níž měli mít pacienti už od dubna možnost připlatit si za špičkové lékaře, se pravděpodobně zpozdí. Pro zavedení tohoto nadstandardu podle právníků ministerstva zdravotnictví nestačí vydat vyhlášku, ale bude třeba novelizovat celý zákon. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Původní termín se proto zpozdí minimálně o několik měsíců, v krajním případě bezmála o dva roky. Novelu, která by mohla celou záležitost zákonně ošetřit, totiž resort chystá až na začátek roku 2014.

Zpoždění příplatků za lepší lékaře způsobuje rozpor mezi názory ministra a jeho právníků. „Právníci ministerstva jsou přesvědčeni, že k tomu nestačí vydat pokyn, že se to musí dostat do zákona. Zatím se o tom dohadujeme,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Jasno podle něj má být na konci března. „Pokud by měla být změna zakotvena v zákoně, bylo by to formou velké novely, kterou chystáme s platností od ledna 2014,“ dodal Nosek.

Bez zákona by ministerstvo porušilo ústavu, tvrdí Dostál

Před tím, aby si pacienti začali připlácet za ošetření například primářem či přednostou jen na základě ministerské vyhlášky, nevarují ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) jen jeho úředníci. Ve své analýze mu cestu skrze zákon doporučil také právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

„Bylo by to v konfliktu s ústavou. Dnes na tuto službu mají lidé nárok v rámci hrazené péče a nově by si ji měli začít platit. To musí mít oporu v zákoně,“ podotkl Dostál a dodal, že jinak si budou moci pacienti stěžovat. „Když se někdo nedostane k primáři jen proto, že si nepřiplatí, bude to moci napadnout a zdravotní pojišťovna nemocnici udělí pokutu,“ tvrdí.

Ceníky nemocnic míří na čas k ledu

Žádná z největších nemocnic, kde je přednostů, primářů a elitních doktorů nejvíce, proto s druhou fází nadstandardů podle zjištění HN zatím nepočítá. „Možnost připlácení na lékaře v současné době nepřipravujeme,“ řekla deníku například Anna Mrázová, mluvčí brněnské fakultní nemocnice, kde se přitom management na novinku původně pečlivě chystal.

V nemocnici kvůli tomu vznikl už v lednu podrobný ceník. Výměna kyčelního kloubu od přednosty kliniky měla stát sedm tisíc korun, operace žlučníku tři tisíce. Ceníky připravily i další nemocnice, v Hradci Králové chtějí za drobnější výkon vybírat částku v rozmezí pěti set a tisíce korun, stejný záměr má i pražská nemocnice v Motole.

Reportáž o odložení příplatků za elitní lékaře (zdroj: ČT24)

Příplatky iniciovali sami doktoři

Zavedení příplatků za lepší lékaře iniciovali u ministra Hegera sami doktoři. Reagovali tak na skutečnost, že v praxi některých nemocnic (a zejména porodnic) už systém de facto fungoval; Hegerův záměr proto byl tyto úplatky převést do podoby oficiálních příplatků. Lékaři argumentovali tím, že by příplatky mohly vést k tomu, že se špičkoví lékaři vrátí z vlastních ordinací do nemocnic, protože v příplatcích za svou práci budou spatřovat motivaci. Celý koncept je součástí reformy zdravotnictví, která zrušila zákaz nadstandardů. Dalšími kroky pak byly změny v poplatcích a stanovení prvních 18 nadstandardů.

Vydáno pod