Lesy ČR jsou podle Klasnové jasným tunelem, podá trestní oznámení

Praha – Kvůli podezření z porušení zákona chce místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) podat trestní oznámení na vedení podniku Lesy České republiky. Informaci přinesl server aktuálně.cz s tím, že Klasnová vychází z dosud oficiálně nezveřejněné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Po právní přípravě hodlá oznámení předložit příští týden. Věci veřejné budou podle serveru požadovat výměnu managementu i dozorčí rady ve státním podniku.

Klasnová chce prostřednictvím soudu změnit poměry v Lesích ČR i kvůli tomu, že tak dlouhodobě nečiní vláda. „Konat by ale konečně mělo začít také ministerstvo zemědělství. To se dosud chovalo, jako by Lesy ČR byly nějaká samostatná entita. Ministerstvo v nich vůbec nehájí zájmy státu a nemá žádnou vizi, kam by se ten podnik měl ubírat,“ cituje političku aktuálně.cz.

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu podle Klasnové odhalila podezřelé převody majetků a nemovitostí, kterými si podnik v letech 2009 a 2010 pomohl z finančních problémů. Navzdory dřívějšímu upozornění NKÚ z roku 2003 prý ministerstvo zemědělství až dosud nemělo zájem podnik kontrolovat, čímž neplnilo zákonnou povinnost.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24

Hospodaření Lesů ČR je podle Klasnové problémem, který se táhne napříč několika minulými vládami. Místopředsedkyně sněmovny kritizovala například převody vyřazovaných pozemků, které byly oproti nově získaným výrazně pod cenou. NKÚ také ve své zprávě zmínil, že ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora působí bez vědomí ministerstva v soukromých firmách ve funkcích, kde mu to neumožňuje zákon. Podnik se proti tomu později ohradil.