V Praze se znovu sešli příznivci Holešovské výzvy

Praha – Na Václavském náměstí v Praze se odpoledne znovu sešli příznivci Holešovské výzvy, pod sochu svatého Václava podle policie dorazila asi tisícovka lidí. Organizátoři akce ukončili protest zhruba v půl osmé. Jeden z organizátorů Zdeněk Ponert je ale vyzval, aby se v centru Prahy opět sešli v sobotu v 17:00. V sobotu by se podle něj lidé měli tak jako ve čtvrtek vydat před Českou televizi na Kavčí hory. Dnešní setkání navázalo na včerejší sérii demonstrací pořádanou ve větších městech Česka, kterých se zúčastnily tisíce lidí. Podle iniciátorů je cílem protestů demise vlády Petra Nečase (ODS), odchod prezidenta Václava Klause, zastavení reforem i církevních restitucí.

Stejně jako včera zahájily dnešní akci písně Karla Kryla, řada lidí si připnula žluté papírové visačky s nápisem „Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi“, které organizátoři prodávali za pětikorunu. Účastníci také podepisovali petice za odstoupení vlády a za „provedení důsledné kontroly privatizace národního majetku včetně kuponové privatizace“.

Účastníci přinesli transparenty s nápisy „Pryč s politiky a mafiány“, „Nebuďme stádo ovládané ČT“, „Pryč s vládou a parlamentem, kteří dělají ze svých občanů otroky“ či „Konec hry“. I když dnešní účast je oproti čtvrteční sotva poloviční, musela policie odklonit dopravu z horní části náměstí do Krakovské ulice a průjezd centrem města je zcela ucpaný. 

Protivládní protest na Václavském náměstí
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Stejně jako ve čtvrtek k demonstrantům promluvil Hördur Torfason, který byl iniciátorem protestů na Islandu vedoucích k pádu tamější vlády. „Nebojujeme jen u vás, ale všude v Evropě. Všude je korupce, která rozvrací naši společnost, proto je nutné s ní bojovat,“ řekl Torfason.

Centrum hlavního města bylo jedním z míst, kde se protivládní demonstranti sešli i ve čtvrtek, kdy v Praze proti vládě protestovalo podle policejních odhadů asi 2 500 lidí. V Brně jich byly až 4 000, v Hradci Králové a Ostravě asi tisícovka. V Praze na shromáždění navázal pochod demonstrantů k budově České televize, kde pak demonstrace pokračovala. 

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka dnes ve sněmovně varoval před růstem sociálního napětí, které je podle něho důsledkem vládních reforem. Kabinet by podle něj měl námitkám lidí, odborů i opozice naslouchat. „Žijeme v demokratické společnosti, každý má právo vyjádřit svůj názor,“ komentoval protesty ústy svého mluvčího premiér Petr Nečas (ODS). Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) míní, že by nespokojení lidé měli také kromě protestu nabízet i řešení problémů. Prosté heslo, že někdo má odejít, podle něj situaci neřeší. 

Co chce Holešovská výzva?

Iniciativa požaduje demisi vlády a odstoupení prezidenta Václava Klause pro ztrátu důvěry. Současný systém je prý prolezlý korupcí a nezreformovatelný. Dále by měla být jmenována dočasná vláda odborníků, aby začaly přípravy „spravedlivých demokratických“ voleb, a žádá také uzákonění běžně použitelného referenda. Holešovská výzva vznikla koncem loňského roku a její zasedání se konalo 28. ledna v hloubětínské Tesle. 

Kromě jiného chce i zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy, odvolání podpisu na smlouvě ACTA. Právě hnutí Anonymous, kterému se smlouva ACTA rovněž nelíbí, zveřejnilo na svém Facebooku video ze včerejší demonstrace na pražském Václavském náměstí. Výzva také kritizuje zadluženost Česka a to, že řadě lidí nestačí jejich příjmy na pokrytí základních životních potřeb. Iniciativě vadí chování exekutorů, politiků i justice, která je podle ní paralyzovaná.