Holešovská výzva se od sobotní pražské demonstrace distancovala

Praha - Zhruba tři sta lidí se dnes v podvečer sešlo na Václavském náměstí v Praze na protivládní demonstraci. Ještě v pátek se na obdobném protestu, pořádaném Holešovskou výzvou, sešla asi tisícovka lidí. Holešovská výzva se však od dnešní demonstrace distancovala. Členové výzvy se zároveň rozešli s iniciativou Skutečná demokracie (SKDE), jejímž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert, který nespokojené lidi do centra Prahy dnes svolal.

Poklidná akce skončila po 20:00 a podle policejní mluvčí Andrey Zoulové ji nedoprovázel žádný incident. Ani dnes nechyběly transparenty s nápisy „Stydím se za vládu a prezidenta ČR a chci jejich demisi.“ Protest doprovázela hlasitá hudba z reproduktorů a zazněly písně například Karla Kryla.

Účastníci se dnes nevydali k budově České televize jako ve čtvrtek. Podle jednoho z organizátorů, Miloše Cacha, mnoho lidí o dnešním protestu nevědělo. Počítá však s tím, že demonstrace budou pokračovat i v dalších dnech po celé zemi.

Na akci promluvil také Antonín Mareš, kterého Ponert označil za duchovního otce a autora 17 bodů v programu SKDE. Program navrhuje například zrušení politických stran a jejich možnou přeměnu na zájmové kluby. Chce také zrušit reklamu ve všech jejích formách, zrušit zbrojovky i profesionální armádu.

Podle Holešovské výzvy, která se od dnešní akce distancovala, SKDE porušila pravidla hnutí a navíc při jedné z pražských demonstrací vyvolala násilný incident před budovou České televize. Výzva organizovala ve čtvrtek a v pátek protivládní protesty, kterých se zúčastnily tisíce lidí.  

Podle vedení Holešovské výzvy se SKDE k hnutí přihlásila na konci ledna při konferenci v pražském Hloubětíně. Při takzvaném celonárodním protestu, který se uskutečnil ve čtvrtek a v pátek, však prý SKDE porušila stanovená pravidla. „Iniciativa zcela porušila veškerá demokratická pravidla svévolnou změnou obsahu protestu a webu Národní rady, jehož byla pouze správcem. Vrcholem byl násilný incident před Českou televizí v Praze,“ uvedli aktéři Holešovské výzvy. Zdůraznili, že SKDE už není součástí jejich hnutí.  

„Týden před demonstrací začali na stránky vkádat své názory, které nebyly holešovskou výzvou schváleny a řekli, že si protesty povedou sami. Provedli puč, proto jsme se od nich distancovali,“ dodal Ludvík Adámek z Holešovské výzvy.

Autoři Holešovské výzvy nedávno vyzvali vládu, aby do konce února odstoupila. Oznámili, že pokud kabinet na jejich požadavky nezareaguje, uspořádají „celonárodní protest“. Požadují rovněž odchod prezidenta Václava Klause, zastavení reforem i církevních restitucí. Na dnešní odpoledne byla na pražské Václavské náměstí svolána další demonstrace. Představitelé Holešovské výzvy však upozornili, že dnes žádné protestní akce nepořádají.