Veřejnost se možná doví, s kým se scházejí politici

Praha – Lidé by mohli mít přesný přehled o tom, kam a s kým chodí jimi volení poslanci na schůzky. Zveřejnění diářů z chytrých telefonů chce zavést vláda ve své protikorupční strategii. První plán je zaregistrovat všechny lobbysty. Politici, kteří se s těmito lobbysty pak setkají, by schůzku museli uvést ve svém veřejném diáři na internetu.

Většina politiků má dnes svůj diář v elektronické podobě na svém chytrém mobilu. Důvod, proč by ústavní činitelé totiž svoje diáře se schůzkami s podnikateli a lobbysty museli předkládat veřejnosti, je prostý. Lidé by tak mohli kontrolovat, s kým se jimi volený zástupce schází a kým se nechává ovlivnit při psaní zákonů. „I veřejnost měla přístup k informacím o tom, který subjekt se podílel na lobbování zákonodárce,“ míní ministryně pro boj s korupcí Karolína Peake.

Jenže takový nápad zatím nenašel moc velké pochopení u politiků. Mnozí argumentují, že tento krok není bezpečný. Sama Peake proto návrh z protikorupční strategie nejdříve  vyškrtla. S tím ale nesouhlasili soudci z nejvyššího soudu. „My jsme to považovali za celkem racionální opatření, které by mohlo pomoct,“ uvedl předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu Stanislav Rizman.

Američtí zákonodárci své diáře zveřejňují běžně

Veřejné diáře jsou běžné třeba v USA. „Ve Spojených státech platí, že touto praxí se řídí prezident a mají ji doporučenou a zavedenou všichni federální úředníci,“ podotkl právník Ekologického a právního servisu Martin Fadrný. V Česku by mohly fungovat otevřené diáře už příští rok v březnu. Zatím to vypadá, že u některých důležitých osob, třeba u ministra vnitra, budou s jednodenním zpožděním. Každé škrtnutí nebo zamlčení důležité schůzky se ale bude trestat pokutou pro všechny.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)