Podnikatel Seidl se ČKA omlouvat nemusel, rozhodl soud

Praha - Česká justice se po devíti letech zastala podnikatele Alexandra Seidla potrestaného za to, jak v České televizi mluvil o korupci. Ve vysílání tehdy obvinil pracovníky dnes už zrušené České konsolidační agentury. Nejdřív byl odsouzený k omluvě, po zásahu nejvyššího soudu ale ten městský v Praze konstatoval, že měl v podstatě pravdu a ospravedlňovat se nemusí.

Před šesti lety si podnikatel Seidl vysloužil žalobu Konsolidační agentury. Prohrál i své odvolání a na své náklady musel nechat v novinách uveřejnit omluvné inzeráty. „Konsolidační agentura stále trvá na této žalobě,“ uvedl mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek.

Manažerka ČKA byla odsouzena za korupci

Jenže jednou z těch, kdo žalobu podepsal, byla manažerka agentury Radka Kafková, a tu o pár let později soudy pravomocně odsoudili právě za korupci. Verdikt i následná kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu daly podnikateli za pravdu a loni na podzim Nejvyšší soud rozsudek nad Alexandrem Seidlem zrušil. Městský soud teď rozhodl, že se omlouvat nemusel. „Ted se to otočilo, takže jsem vítěz toho soudu po devíti letech,“ dodal Seidl.

Za průtahy dostal osmdesátitisícové odškodné od ministerstva spravedlnosti. Dnes má definitivní tečku v rukou ministerstvo financí. Právě to je totiž nástupcem dnes už zaniklé konsolidační agentury a proti zatím poslednímu rozsudku dlouhé kauzy se ještě může odvolat. „My navrhneme smír, už je té kauzy dost,“ podotkl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Pokud ale ke smíru nedojde a ministerstvo financí se odvolá, celý spor bude pokračovat u Vrchního soudu v Praze, který kauzu definitivně rozhodne.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)