Pitr v českém vězení zřejmě dlouho nepobude

Praha - Cesta Tomáše Pitra, který oznámil, že se chce dobrovolně vrátit ze Švýcarska, má řadu otazníků. Především teď není jasné, jak dlouho by ve zdejším vězení zůstal. Stále se rozhoduje o novém projednání jedné z jeho kauz. Podnikatel přes svého právníka oznámil, že věří ve spravedlivý rozsudek..

Tomáš Pitr za daňové úniky a nezákonné obchody s akciemi dostal šestiletý trest. Po návratu může v tomto případě žádat nové řízení. O obnově prvního procesu už se bude jednat u vrchního soudu. „Podle paragrafu 278, odstavec jedna trestního řádu se povoluje obnova řízení ve prospěch odsouzeného Tomáše Pitra,“ uvedl předseda senátu Městského soudu v Praze Tomáš Durdík. Kvůli novým důkazům pak může přijít i nižší trest. Doba, strávená ve švýcarské vazbě, se do něj započítá. Pitr by tak v českém vězení nemusel pobýt příliš dlouho.

Tuzemské úřady na oficiální potvrzení zprávy zatím čekají. „Jakmile ji ověříme, budeme okamžitě kontaktovat Policii ČR,“ podotkla ředitelka kabinetu ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková. „Musí se vyřídit veškeré dokumenty a pak si ho naši detektivové převezmou konkrétně v poutech. Od doby, kdy se letadlo zvedne, tak přebírají odpovědnost naši detektivové,“ popsala proces předávání mluvčí Policejního prezidia Pavla Kopecká.

Za co konkrétně má Pitr pykat? Jeho první pětiletý trest padl za případ z roku 1994. Skupina lidí kolem byznysmena pomocí fiktivních faktur nárokovala na finančních úřadech vrácení daní. Stát přišel o desítky milionů. Druhý trest následoval za kauzu z roku 2000. Na konci machinací s akciemi zůstala poškozená firma se ztrátou přes sedm set milionů. Před vězením Pitr uprchl do Švýcarska, policie ho tam dopadla v létě 2010.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)