Motorkáři jsou zpět, opatrní musí být i řidiči aut

Jičín – Slunečné počasí vylákalo na silnice tisíce motorkářů. Ačkoli novou sezonu testovali už od počátku března, až dnešek označili za její pravý začátek. Už nyní však letošní statistika eviduje několik mrtvých řidičů motocyklů. Motorkáři jsou totiž na silnici velmi zranitelní. Ze 707 lidí, kteří vloni zemřeli při nehodách, bylo 69 motocyklistů a 7 spolujezdců – jejich podíl v provozu je přitom mnohem nižší. Sami motorkáři zavinili nehody, při kterých zemřelo 45 lidí.

K začátku sezony motorkáři kontrolují a leští své stroje, aby na silnicích nebyli nebezpeční a aby nedělali ostudu. „Přeleštíme, abychom se líbili holkám,“ upřesnil královéhradecký motorkář Tomáš Kozák. Společně s přáteli potom vyrazil na první letošní projížďku. „Je to takové osvobození od všedních starostí. Člověk úplně vypne a sveze se,“ charakterizoval člen jiné motorkářské skupiny René Horáček.

Motorkáři kolem Tomáše Kozáka při své první letošní vyjížďce po silnicích v okolí Jičína nikam nespěchali. Podle policistů však podobně uvolnění nejsou všichni řidiči motocyklů. „Většinou mají motocykly ve výborném technickém stavu, ale ta rychlost je horší,“ nastínil policista Ondřej Bucek rozvrstvení přestupků, které motorkáři páchají.

Ani klidná jízda však nemusí motorkářům vždy zaručit bezpečnost. Více než polovinu smrtelných nehod, při kterých loni řidiči motocyklů nebo jejich spolujezdci umírali, sice měli na svědomí sami, zbytek ale způsobili řidiči automobilů. Jeden z problémů podle motorkářů spočívá i v tom, že během zimy, kdy po silnicích jezdí pouze dvoustopá vozidla, lidé v automobilech motocyklům odvyknou. Motocyklisté se proto snaží dát svůj návrat řádně najevo. „Lidé si na nás musí zvyknout – že už jsme zase na silnici,“ zdůraznil René Horáček.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)