Junior Internet ocenil informační středoškolský web i práci třináctiletých

Praha – Ceny nazvané Junior Internet obdrželi teenageři, kteří vytvářejí internetové projekty. Oceněn byl například brněnský studentský časopis Gymplos, který stanul v centru zájmu v době, kdy Jihomoravský kraj uvažoval o zrušení části středních škol. Porotu zaujaly také originální internetové stránky, které pro své vrstevníky vytvářejí třináctiletí školáci.

Portál Gymplos je známý hlavně z období, kdy se diskutovalo o rušení některých středních škol v Jihomoravském kraji. Na jeho stránkách se studenti dozvídali novinky a sepisovali petice za zachování svých škol. „Web byl místem, kde lidé hledali informace, jinde nebyly k nalezení. V té chvíli návštěvnost stoupla mnohonásobně,“ uvedl šéfredaktor oceněného webu Gymplos Tomáš Čakloš.

Porotě se Gymplos velice zalíbil hned z několika důvodů. „Dělají časopis dobře z hlediska programátorského, grafického i novinářského. Je za tím hodně dobré práce,“ shrnul porotce Jan Tichý. Osmnáctiletý tvůrce portálu Tomáš Čakloš ho vytvořil „na koleni“ – sám si dělal grafiku a se spolužáky sepisuje články. 

Všechny oceněné projekty spojují nízké pořizovací náklady a originální nápady. Organizátoři upozorňují, že se mohou nápady projevit i díky nízkému věku tvůrců. „Tihle teenageři mají jednu strašnou výhodu, že mají relativně málo závazků a relativně hodně volného času,“ podotkl porotce Tichý. 

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Hlavní odměnou vítězům má být pozvánka na mezinárodní sympozium na Slovensku, kde se mladiství navzájem podělí o své zkušenosti se špičkami ze světa internetu.

Soutěž Junior Internet však není pouze prestižní platformou. Ocenění mladí talenti se dostávají do hledáčku firem a zkušených odborníků z oboru. Výsledky jsou zjevné – vítěz soutěže z roku 2004, který jako patnáctiletý navrhnul portál, na kterém nabízel počítačové hry, záhy zaměstnal 30 lidí a měl milionový obrat. Nakonec sice zkrachoval, ale s novým projektem už uspěl v zahraničí a má pobočku v Silicon Valley.