Padlo 11 teplotních rekordů, večer se ale ochladí

Praha – Na 11 meteorologických stanicích měřících teploty déle než 30 let dnes znovu padly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Doksanech, kde teploměr ukázal 21,8 stupně Celsia a o desetinu stupně překonal rekord z roku 1951, uvedli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V sobotu teplotní rekordy padly na 66 a v pátek na 62 stanicích. V Česku už třetí den panuje slunečné a teplé počasí, večer ale přijde od západu ochlazení a počasí se výrazně zhorší. Na západě Čech se ochlazuje už dnes odpoledne.

Nejstarší rekord byl dnes překonán v Příbrami, kde platil od roku 1884, nová maxima pro dnešní den mají také stanice v Doksech na Českolipsku, ve východočeských Pardubicích, Holovousích a Velichovkách, v Ústí nad Labem, Ostravě či na Milešovce. V Olomouckém kraji dnes padl denní teplotní rekord v Bělotíně na Přerovsku, v Šumperku byl dorovnán rekord z roku 2004.

Kromě Doksan dnes teploty nad 21 stupňů vystoupaly ještě na dalších 12 místech, tam však nešlo o rekordní hodnoty. Nejtepleji bylo v Brandýse nad Labem a Dobříchovicích, kde přístroje ukázaly 21,7 stupně, v Poděbradech a Kopistech bylo 21,6 stupně Celsia. 

Oproti sobotě byly maximální teploty nad 20 stupňů Celsia tentokrát méně časté. Zatímco dnes odpoledne se průměrné teploty v Česku pohybují mezi 18 až 21 stupni Celsia, ráno byl ještě na řadě míst mráz. Nejnižší hodnotu odborníci naměřili na stanici Kvilda-Perla, kde bylo minus 7,5 stupně Celsia. Mrzlo i ve městech, například v Přerově klesla rtuť na minus 2,4 stupně Celsia. Jak informoval jihlavský pozorovatel počasí Petr Janoušek, v Jihlavě dnes byla maximální teplota 19,9 stupně Celsia, noční minimum -1,1 stupně Celsia.