Kamery měly dohlížet na STK, ale nebudou – nejsou peníze

Praha – Celých šest let hovořilo ministerstvo dopravy o potřebě zpřísnit dohled nad stanicemi technické kontroly. Mělo jít o dosazení kamer. Ačkoli se zvýšenému dozoru nebránili ani sami technici, ministerstvo se nakonec od svého úmyslu odvrátilo. Úředníci zjistili, že na systém sledování STK nemají peníze.

Kamera na stanici technické kontroly může být zajímavým lákadlem pro zákazníky, kteří chtějí mít jasný doklad, že je jejich auto v pořádku. Centrální kamerový úřední dohled však nefunguje a ministerstvo dopravy projekt po letech příprav odložilo. „Stanice stojí o to, aby se neprováděly podvody a byl kamerový systém zaveden. Na ministerstvu na to zatím nikdo neslyší,“ shrnul předseda Profesní komory STK Jiří Rejmon.

Ministerstvo má pro odklad kamerového systému prosté vysvětlení – nejsou peníze. Úprava počítačového systému, který by bylo potřeba doplnit o obrazové vstupy, má stát deset milionů korun. „Skutečné zavedení systému bude záležet na financích, které se nám bohužel v tuto chvíli nedostávají,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Novák.

Podle policie je ale ke zpřísnění dohledu nad STK nejvyšší čas. Ačkoli kamery nepoctivce nevyřadí úplně, mohou omezit jejich počet. Loni přitom policie při kontrolách narazila na zvýšený počet technicky nevyhovujících vozidel. Za nepředpisový technický stav dostalo během roku pokutu 128 tisíc řidičů. „Zaznamenáváme nárůst přibližně o osm procent. Je to číslo, které je poměrně závažné,“ upozornil policejní mluvčí Jan Melša. Zatím však má policie jedinou možnost, jak zajistit zlepšení stavu vozidla – podle vyhlášky, která začne platit koncem března, může hlídka poslat řidiče do nejbližší stanice technické kontroly.

Naopak na Slovensku už je schválen i zákon o kamerovém dohledu nad STK. Kamery budou povinné na všech stanicích od poloviny příštího roku.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod