Za tmavá autoskla už vážně hrozí pokuta

Praha – Řidiči, kteří nechtějí být v autě viděni, si musí zakoupit kuklu. Zatmavené sklo už není vhodná alternativa, dnes končí vyhlášená tolerance pro řidiče, kteří mají příliš tmavá skla, od zítřka začnou policisté vybírat pokuty. Mnoho řidičů však období tolerance prováhala, při zkušebních měřeních dnes zjistilo takřka 90 procent, že mají nepředpisová skla.

Takřka neprůhledná nadále mohou zůstat okna v zadní části automobilu. Nová vyhláška však vyžaduje, aby čelní sklo propouštělo alespoň 75 procent světla a boční skla u řidiče a spolujezdce 70 procent. Jak se ukázalo na zkušebních měřeních v Blansku a Boskovicích, je stále mnoho vozů, které předpisům nevyhovují. Ze 120 lidí, kteří na kontrolu dorazili, prošlo policejní zkouškou pouze čtrnáct. Ačkoli nejde o nijak reprezentativní výsledek – na měření přijeli pouze lidé, kteří měli pochybnost – mohou se policisté zítra těšit na snadný výdělek.

Kdo bude mít od pondělí příliš tmavé autosklo, může zaplatit až pět tisíc korun. Někteří řidiči si na nové nařízení stěžují. „Technická kontrola nás pustila a tady nás policie postihuje,“ postěžoval si jeden z řidičů, který přijel na zkušební kontrolu tmavosti skel svého auta. Podle Václava Špičky z Autoklubu ČR je takový rozdíl dokladem nezodpovědnosti servisu. To se má ale brzy změnit. Od května budou stanice technické kontroly tmavost skel měřit povinně.

Podle policie i některých expertů je potřeba dodržovat povolenou průsvitnost autoskel z bezpečnostních důvodů. Řidič oddělený od okolí temnou clonou je nebezpečný pro další řidiče i chodce, kteří s ním nemohou navázat oční kontakt.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)