Exúředníci KB opět před soudem pro stamilionové podvody

Praha - Městský soud v Praze dnes znovu začal projednávat kauzu bývalé manažerky Komerční banky (KB) Jiřiny Kaplanové a dalších čtyř úředníků. Podle žalobců se podíleli na stamilionových úvěrových podvodech z konce 90. let, když zvýhodňovali úvěry společnostem kolem někdejšího fotbalového funkcionáře Františka Chvalovského. Právní zástupce KB se po přečtení obžaloby připojil k řízení s nárokem na náhradu škody. Podle banky by měl soud při vynesení verdiktu rozhodnout o tom, že jí mají obvinění zaplatit celkem přes 1,2 miliardy korun. S výslechy obžalovaných by měl soud začít ve čtvrtek. Advokáti stíhaných již dnes trestnímu senátu předběžně sdělili, že jejich klienti s obžalobou nesouhlasí a obvinění odmítají. Rozsudek by měl padnout v půlce července.

Jiřina Kaplanová, Ivana Neuhäuslová, Klaudie Nerglová, Eva Žižková a Zdeňek Husar čelí obvinění z úvěrových podvodů. V pozadí celého případu stojí někdejší šéf Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský. Na něj napojené firmy dostávaly podezřelé úvěry a bance vznikla škoda za téměř 1,5 miliardy korun. Peníze byly určeny na nákup masa a chmele. Podle policie ale firmy těmito penězi splácely své jiné dluhy. Státní zástupce viní úředníky z toho, že nedostatečně kontrolovali, jestli firmy skutečně používají peníze banky přesně tak, jak podle smlouvy měly. Úředníci údajně nezohlednili ani rizikovost obchodů nebo špatnou ekonomickou situaci firem. Některé společnosti prý nebyly schopné platit dřívější závazky vůči KB a některé je splácely jen z dalších peněz od banky.

Vrcholní manažeři před soudem nikdy nestáli

Za tyto praktiky po letech soudů padl v červnu loňského roku první verdikt, byť nepravomocný. Chvalovský dostal deset let vězení. Kaplanovou pak Městský soud v Praze odsoudil k pěti letům vězení. U Evy Žižkové soud v roce 2006 rozhodl, že v osmi z jedenácti případů se žádného trestného činu nedopustila. „Ve třech případech mi byla uznána vina, ale nebyl mi uložený žádný trest. A to z toho důvodu, že - jak se píše i v rozsudku - pokud bych nesplnila pokyny svých nadřízených, tak bych byla propuštěna,“ vysvětlila už dříve. Další tři úředníci byli stejně jako ona odsouzeni, ale nepotrestáni. Proti verdiktu se všichni odvolali a vrchní soud rozsudky zrušil. Případ se tedy vrátil na začátek a policie úředníky obvinila znovu.

Rozsudek soudu ale tehdy zároveň opakovaně zmiňoval odpovědnost vrcholných manažerů, kteří ale před soudem v roli obžalovaných nikdy nestáli. Mělo jít o bývalého šéfa představenstva banky Jana Kollerta a jeho tři spolupracovníky: Vladimíra Šulce, Pavla Kalvodu a Miroslava Čermáka. Operace ve Chvalovského kauze předem schvalovali. „Obvinění si podali stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání, těmto stížnostem pak bylo vyhověno státním zástupcem. V průběhu dalšího řízení se pak bohužel nepodařilo prokázat jejich úmysl ke spáchání trestného činu a věc byla odložena,“ popsala Reportétům ČT situaci ředitelka odboru závažné trestné činnosti vrchního státního zastupitelství Soňa Bělohlávková.

Jiřina Kaplanová, bývalá ředitelka odboru financování obchodu, Komerční banka:

„V žádném případě jsme neměli analytický útvar, nekontrolovali jsme, jestli má chmel v tom skladu nebo v onom skladu, jestli tam má tolik a tolik půlek hovězího dobytka. To nebyla naše práce.“

Dnes tak nesou veškerou zodpovědnost jen úředníci. Všichni se hájí tím, že s Chvalovským nikdy nejednali a jen plnili příkazy nejvyššího managementu. Hrozí jim tresty od pěti do deseti let vězení. „Nechápu, co nám soud klade za vinu. Náš odbor se podle tehdejší koncepce banky zabýval alternativním financováním klientů pro jednotlivé obchodní případy. Obdobě jako u firem pana Chvalovského se postupovalo u řady dalších podniků. Do března roku 1999 ani interní, ani externí audity neřekly, že by něco bylo v nepořádku,“ hájí se Kaplanová.

Případ se táhne přes deset let

Kaplanová s Neuhäuslovou ale čelí kvůli své činnosti v Komerční bance dalším obviněním. Městský soud minulý týden vrátil do procesu případ ztrátových obchodů banky s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. Komerční banka měla i při těchto transakcích přijít řádově o miliardy korun.