ODS bude mít svého favorita na Hrad koncem června

Praha - Kandidáta ODS pro přímou volbu prezidenta vyberou členové strany na volebních shromážděních v krajích. Znám by měl být do 1. července. Kandidátem se může stát i nestraník, pokud má postoje blízké ODS. Po jednání dnešní výkonné rady ODS to novinářům řekl předseda strany Petr Nečas. ODS pořádá podobné primárky, v nichž hlasují všichni straníci, poprvé.

Prezidentské kandidáty mohou nominovat regionální sdružení ODS, výkonná rada a grémium strany. Uchazeče o prezidentské křeslo mohou navrhovat do 22. dubna. Koncem dubna začnou samotné prezidentské primárky. Kandidáti se budou představovat na veřejných volebních shromážděních v oblastních sdruženích. Volba se odehraje během května a června v devíti volebních regionech. „Bude to opravdu dlouhá kampaň. Vysilující pro jednotlivé kandidáty. Takže jdeme do neznámého,“ říká místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. „Mandát kandidáta, který tím bude vygenerován, bude silný. Předpokládám, že stejně silný bude i u veřejnosti,“ dodává místopředseda Senátu a další možný kandidát ODS Přemysl Sobotka.

Předseda ODS Petr Nečas:

„Váha hlasu předsedy ODS i řadového člena bude v tomto procesu úplně stejná.“

Jenže právě to může být v rozporu: obliba ve straně versus schopnost sbírat hlasy mimo ni. „Otestuje se, jestli takovýto kandidát umí oslovit někoho víc než jenom poslance a senátory. Takže částečně je to také z nouze ctnost,“ myslí si politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

Kandidáty občanských demokratů čeká turné po vzoru amerických republikánů. V tom bude klání podobné jako u sociálních demokratů. „Zařadili jsme jak stranického, tak nestranického kandidáta. Proto nebudeme absolvovat klasické primárky, protože to by pro nestraníka byl do značné míry handicap,“ vysvětluje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Prezidentští kandidáti ODS se během „volebního týdne“ budou představovat na veřejných volebních shromážděních v oblastních sdruženích. Každá oblastní organizace ustaví volební komisi a bude vydávat volební lístky. V tajném hlasování budou moci volit všichni straníci, kteří se členy ODS stali alespoň 60 dní před zahájením primárek. Volit budou na oblastních shromážděních či v oblastních kancelářích. Prezidentské primárky ODS začnou 30. dubna v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, následovat budou další volební regiony. Občanští demokraté budou výsledky z jednotlivých regionů průběžně zveřejňovat. Vítězem bude kandidát, který celkově získá nejvíce hlasů.

Kancelář občanských demokratů
Zdroj: ČT24

Sobotka, Němcová, Tošenovský, nebo někdo další?

Jako možní prezidentští kandidáti se dosud v ODS uváděli především místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Objevilo se také jméno europoslance a někdejšího hejtmana Evžena Tošenovského. Nečas dnes řekl, že v soukromém rozhovoru mu už někteří politici zájem o kandidaturu na Hrad potvrdili, je podle něj ale předčasné je jmenovat. Kandidaturu dnes před novináři nechtěla zatím potvrdit ani Němcová.

Žádný z dosud zvažovaných kandidátů ODS ale podle průzkumů veřejného mínění nyní nemá velké šance v přímé volbě prezidenta uspět. Němcovou by jako novou prezidentku podle agentury Factum Invenio rádo vidělo 6,9 procenta Čechů, Sobotku zhruba tři procenta lidí.

Kandidátem více stran by mohl být ekonom Jan Švejnar. Kloní se k němu část ČSSD i předseda Věcí veřejných Radek John. Švejnar ale konečné slovo ke své kandidatuře zatím neřekl. Pro předvolební debaty počítají sociální demokraté i s Jiřím Dienstbierem. V posledních dnech přitáhl souboj o Hrad také předsedu rozpuštěné Dělnické strany Tomáše Vandase nebo Jiřího Karase – známého odpůrce potratů, který by tak konkuroval v rámci KDU-ČSL Zuzaně Roithové. Kandidaturu už ohlásili i Miloš Zeman, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková i zatím nejvetší favorit předvolebních průzkumů Jan Fischer.

Více o prezidentské volbě naleznete ve speciální rubrice portálu ČT24.