O přijímání studentů rozhodne Dobeš do příštího týdne

Praha - Ministerstvo školství počká s rozhodnutím o přijímání nových studentů na plzeňskou právnickou fakultu do příštího týdne. Ministr školství Josef Dobeš (VV) využije 15denní zákonné lhůty, kterou na rozhodnutí má. Dobeš sice prodloužil magisterskému programu právo akreditaci do roku 2016, v otázce přijímání však nebylo jasno. Kolegium rektorky Západočeské univerzity je ale nedoporučilo. I pokud by ministerstvo přijímání podpořilo, vedení univerzity chce o tom s fakultou ještě jednat. Akreditační komise dnes podala nejvyššímu státnímu zástupci podnět k žalobě ve veřejném zájmu - právě kvůli prodloužení akreditace. Komise podala podnět i Dobešovi, aby své rozhodnutí ohledně prodloužení akreditace prozkoumal.

„My se domníváme, že došlo k jednoznačnému porušení zákona, a tady nejde ani tak o jeden případ, ale o to, jestli prostě tady funguje právní stát,“ řekla k podání žaloby šéfka komise Vladimíra Dvořáková.

Nejvyšší státní zastupitelství bude mít na vyřízení podnětu dva měsíce, lhůtu lze ale překročit. Nejvyšší státní zástupce má podle soudního řádu správního možnost podat správní žalobu proti rozhodnutí správních orgánů, je-li to ve veřejném zájmu.

Podle stanoviska komise měla škola kvůli nízké kvalitě studia skončit už letos v červenci. Dobeš ale škole prodloužil akreditaci o čtyři roky, prý kvůli 1 800 plzeňským studentům, kteří by jinak museli dostudovat jinde. Podle komise je ale postup ministra nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem. Proto zároveň ve středu podali na Dobeše trestní oznámení. Stejně tak učinil i exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška a bývalý student školy Martin Marek, který před několika lety upozornil na skandál s rychlostudenty a opsanými závěrečnými pracemi. Dobešův krok vyvolal vlnu kritiky také mezi zástupci ODS, TOP 09, ČSSD nebo akademiků.

Bez nových studentů nemůže fakulta existovat. Rychle by se totiž dostala do ekonomických problémů a postupně by ztrácela i zbývající pedagogy. „Týkalo by se to hlavně těch akademiků, kteří učí právě první ročník,“ upřesnila proděkanka právnické fakulty Petra Jánošíková. Děkani ostatních fakult ZČU se proti přijímání nových studentů na práva postavili kvůli ochraně zájmů studentů. Očekávají se totiž soudní spory. Situace nových studentů by tak mohla být riziková.