Server s karaoke texty zveřejňoval písně propagující nacismus

Kroměříž – U Okresního soudu v Kroměříži pokračovalo jednání s pěticí mužů, kteří podle obžaloby na internetové sociální síti Facebook propagovali nacismus. Muži měli na svých účtech zveřejňovat videa s nacistickými symboly a hudební videoklipy s neonacistickou tematikou. Předseda senátu upozornil, že část textů se objevila i na serveru www.karaoketexty.cz, který má nesrovnatelně vyšší návštěvnost, než facebookové profily obžalovaných. Podle státního zástupce šlo o hudbu s rasistickým podtextem nabádající k nenávisti vůči lidem neárijských ras. Obžalovaní, jimž hrozí tři až deset let vězení, vinu odmítají.

Předseda senátu Karel Rašín dnes u soudu četl texty a překlady textů skladeb některých českých, slovenských i zahraničních kapel. U soudu tak zazněl například text skladby od neznámého autora, kde kromě hajlování zní například tyto věty: „A stoupá Rom za Romem komínovým otvorem, svým řevem budou nás rušit, než nastane čas, když se v peci zpopelní.“ Podobnou 'tematikou' se zabývá i skupina Agrese 95.

Podstatnou část dnes citovaných textů soud nebo státní zástupce získali na serveru www.karaoketexty.cz. „Přijde mi zajímavé, že tohle zveřejňuje velký server, který má návštěvnost podstatně větší, než měli pánové na svých facebookových stránkách. Proto jsem pana státního zástupce upozornil, že by nebylo od věci se na tohle také podívat a zvážit, zda tam nejsou podmínky pro trestní stíhání,“ uvedl Rašín. Na další hlavní líčení soud hodlá zajistit další překlady textů zahraničních kapel.

Před soudem stojí dva Kroměřížané, sedmadvacetiletý Tomáš Čermák a o rok starší Antonín Pohanka, dvacetiletí Jan Chudárek a Tomáš Pospíšilík, oba z Holešova, a devatenáctiletý Antonín Cápek z Chropyně na Kroměřížsku. Trestné činnosti se údajně dopouštěli od února do listopadu 2010. Podle Hanuše se ve zveřejněných videích objevují i pozdravy a symboly Hitlerovy Třetí říše.

Kriminalisté všechny podezřelé obvinili ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Pohanku a Pospíšilíka, u kterých nalezli ilegální software, navíc také z porušování autorských práv. Všichni obžalovaní vinu popřeli. Tvrdili, že textům zveřejněných zahraničních hudebních skupin nerozuměli a české a slovenské kapely prý poslouchali kvůli hudbě samotné, nikoli kvůli textu.

Vydáno pod