ÚVN získala přídomek fakultní, nutný pro specializační vzdělávání

Praha - Pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) získala přídomek fakultní, může tak zajišťovat specializační vzdělávání v odbornosti vojenské lékařství. Podle zřizovací listiny je oficiální název Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha. Informovala o tom mluvčí nemocnice Jitka Zinke s tím, že v běžném kontaktu se bude nadále uvádět jen první část názvu, tedy ÚVN.

Zřizovací listinu podepsal ministr obrany Alexandr Vondra 13. února. Transformace byla završena koncem února podpisem smlouvy o vzájemné spolupráci mezi Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové a ÚVN.

Změna souvisí s přesunem specializačního vzdělávání lékařů a zubařů z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví na lékařské fakulty. Odbornost vojenského lékařství má svá specifika, proto bylo nutné zajistit výuku v odpovídajícím zdravotnickém zařízení, vysvětlila mluvčí. „Transformace na resortní fakultní nemocnici umožní získat kvalitní základnu zejména pro lékaře ve specializační přípravě. Příprava bude více spjata s vojenskou zdravotnickou praxí a bude dominantně ve vojenském zdravotnickém zařízení,“ uvedl děkan profesor Roman Chlíbek.

Fakulta vojenského zdravotnictví nabídne lékařům z ÚVN zapojení do doktorských studijních programů. Cílem je umožnit jim komplexní vzdělávání v akreditovaných programech zaměřených na válečnou medicínu.

ÚVN bude nadále poskytovat výuku pro tři pražské lékařské fakulty a pro Fakultu tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity. Změna nastane hlavně ve specializačním vzdělávání, kdy současných 30 akreditovaných oborů se rozšíří o další zaměřené na vojenské lékařství. Připravuje se akreditace pro obor válečná chirurgie, válečná anesteziologie či intenzivní medicína, upřesnil ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral.

Vojenští lékaři skládají oproti lékařům z civilních lékařských fakult navíc další tři odborné státní zkoušky v oborech vojenská hygiena a epidemiologie, válečná chirurgie a válečné vnitřní lékařství.