Soud opakuje proces se členy rozpuštěné Dělnické strany

Praha - V obnoveném hlavním líčení dnes před Obvodním soudem pro Prahu 1 stanulo šest z osmi lidí, kteří čelí obžalobě z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. V případu jde o údajnou propagaci neonacismu, například uskupení Národní odpor, nebo pořádání neonacistických akcí. Obžalovaným hrozí od tří do osmi let vězení. Je mezi nimi například bývalý předseda pražské organizace rozpuštěné Dělnické strany Patrik Vondrák, expředseda krajské organizace Dělnické strany na Vysočině Milan Hroch nebo dlouholetý aktivista ultrapravicové scény Filip Vávra.

Soud dnes kromě výslechů a čtení důkazů rozhodoval také o námitce podjatosti soudkyně Dany Šindelářové, kterou podal advokát Vondráka Robert Cholenský. Právník nejdříve podal námitku podjatosti proti soudnímu znalci na extremismus Ivo Svobodovi. Když s ní u soudu neuspěl, za podjatou označil i předsedkyni senátu. Podle Šindelářové je však námitka účelová, a proto ji odmítla. Vondrák si přesto podal proti rozhodnutí stížnost, o níž rozhodne pražský městský soud.

Obžaloba popisuje celkem čtyři skutky. První se týká toho, že Vondrák, bývalá členka strany Michaela Dupová, Richard Lang, kandidát Dělnické strany ve volbách do Evropského parlamentu Petr Fryč a Filip Vávra údajně 4. prosince 2008 večer v centru Prahy vylepovali propagační materiály neonacistického Národního odporu.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)

Vondrákovi, Dupové, Langovi, Hrochovi, bývalému členu DS Martinu Václavkovi a Danielu Zavadilovi obžaloba klade za vinu i organizování a pořádání shromáždění a pochodu 6. června 2009 v Jihlavě. Magistrátní úředník akci tehdy ukončil hned po jejím začátku. Byla nahlášena jako vzpomínkový pochod k uctění památky obětí druhé světové války, skutečným účelem bylo podle spisu uctění památky padlých vojáků wehrmachtu a vzdání cti příslušníkům SS. Na shromáždění měl podle obžaloby vystoupit s projevem například Herbert Schweiger, veterán z SS divize Leibstandarte Adolf Hitler.

Dupová sama čelí obžalobě z dalších dvou skutků. Podle spisu se podílela na vytvoření a zprovoznění webu Resistance Women Unity (RWU), což je podle policie ženská odnož Národního odporu.

Proces začal již v říjnu 2010, soudkyně Věra Bártlová se však o dva měsíce později vyloučila pro podjatost. Další soudce, který kauzu řešil, byl přeřazen k jinému soudu. Případ proto nyní řeší senát vedený Danou Šindelářovou.

Vydáno pod