Rampula tajné informace nevyzradil, rozhodl NBÚ

Praha – Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) potvrdil, že pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula nevyzradil utajované skutečnosti, když zveřejnil videonahrávku bezpečnostní kamery, na níž jeho dočasný nástupce Stanislav Mečl pouští do kanceláře Rampulova náměstka skupinu lidí. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Národní bezpečnostní úřad se zabýval otázkou, zda se Rampula při zveřejnění videozáznamu nedopustil vyzrazení utajované informace. A to v jeho jednání neshledal. Vlastimil Rampula má od NBÚ prověrku na stupeň tajné, podle Aktuálně.cz ale nehrozí, že o ni přijde a že by byl za zveřejnění videa sankcionován.

Rozhodnutí NBÚ ovšem nepřineslo žádný posun v otázce, co se v Grygárkově kanceláři dělo. Deník Insider minulý týden uvedl, že akce byla legální. Odvolával se na sdělení předsedy poslanecké komise pro kontrolu odposlechů Daniela Korteho (TOP 09 a Starostové). Akci podle něho provedl Útvar zvláštních činností (ÚZČ), který se zabývá odposlechy a sledováním. Média již dříve uvedla, že policisté z kanceláře odstraňovali odposlech, který tam nechal umístit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Záznam bezpečnostních kamer před kanceláří Libora Grygárka
Zdroj: ČT24

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula v pátek 24. února ukázal novinářům záznam z bezpečnostních kamer, který zachycuje dvě neznámé osoby vstupující v noci do Grygárkovy kanceláře. Rampula naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Mělo se ale jednat o policisty, kteří měli za úkol odstranit z místnosti odposlech, nainstalovaný příslušníky ÚOOZ kvůli vyšetřování úniku informací.