Rampula se vyloučil z kauzy MUS kvůli možné podjatosti

Praha - Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula vyloučil sebe i své kolegy z kauzy MUS pro možnou podjatost. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Rampula se pro krok rozhodl kvůli kárné žalobě, kterou na něho v souvislosti s případem MUS podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Rozhodnutí dnes nabylo právní moci. VSZ tak předložilo spis k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby rozhodlo o tom, které státní zastupitelství bude případ dozorovat.

„Vzhledem ke kárné žalobě, kterou ministr spravedlnosti v souvislosti s právní pomocí ve věci související s MUS podal na vrchního státního zástupce v Praze JUDr. Vlastimila Rampulu, neměl vrchní státní zástupce podle trestního řádu jinou možnost než rozhodnout o svém vyloučení v dané věci. V důsledku vyloučení vrchního státního zástupce je vyloučen dle zákona o státním zastupitelství celý úřad z vykonávání úkonů trestního řízení ve věci MUS,“ uvedla mluvčí VSZ Irena Válová.

Vlastimil Rampula: „Rozhodl jsem o vyloučení své osoby z důvodu možné podjatosti, a to v rámci zachování objektivity v této věci, protože na mě ministr spravedlnosti podal kárnou žalobu právě pro můj postup v této konkrétní věci.“

Náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž serveru Aktuálně.cz řekl, že NSZ dosud spis neobdrželo a nejprve bude muset přezkoumat, zda nenajde „nějaké formální nebo jiné vady“. Podle serveru případ pravděpodobně dostane Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. „Není to úplně ideální situace. Pokud by došlo k rozhodnutí, že budeme muset věc delegovat do Olomouce, tak ke zdržení může dojít, ale jedním dechem dodávám, že na příslušnosti policie se nic nemění,“ řekl Stříž.

Rampulovo rozhodnutí překvapilo ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Podle něj nemá k takovému kroku Rampula důvod. Více mají říct za pár dní právníci ministerstva spravedlnosti. „Není správné, pokud se státní zástupce nebo soudce vzdá své kauzy, pro chyby, které v té kauze mohl udělat,“ domnívá se Pospíšil. 

Pospíšil podal kárné žaloby na Rampulu, jeho náměstka Libora Grygárka, Ladislava Letka, jenž případ MUS v minulosti dozoroval, a bývalou šéfku odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ Marcelu Kratochvílovou počátkem letošního ledna. Ministr jim vytýká především průtahy, část z nich označil za účelové. Kárné žaloby se týkají především údajné nečinnosti VSZ v souvislosti s dotazem Švýcarska, zda se Česká republika hodlá připojit k tamnímu trestnímu řízení, které se týká obchodů s akciemi MUS. České úřady s odpovědí váhaly příliš dlouho a nakonec se v termínu připojit nestihly.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)