Matka vyhodila novorozence z okna, za vraždu dostala 15,5 roku

Tábor - Žena z Tábora půjde za vraždu novorozence na 15,5 roku do vězení. Podle obžaloby loni v září porodila dítě do záchodu a vyhodila jej z okna druhého patra domu. Mrtvé tělo pak našli policisté. Dnešní rozsudek není pravomocný, obžalovaná i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Soud ženě uložil úhrnný trest. Kromě vraždy novorozeněte i za pohlavní zneužití svého čtrnáctiletého přítele.

„Nemám radost z toho, že je to kvalifikováno jako vražda. Kámen úrazu je v tom, jestli jednala ve stavu rozrušení,“ řekl po výroku soudu obhájce dvacetileté ženy Josef Žalda. Podle státní zástupkyně Libuše Pospíšilové se ale jedná o uložení souhrnného trestu, „takže je to jen otázka zvážení přiměřenosti“. Soud zvolil nejnižší možný trest, přihlédl k věku dívky i dosavadní bezúhonnosti. Podle předsedy senátu krajského soudu Zdeňka Kučery ale žádný trest nenapraví fatální následky případu: „Přitom stačilo, aby žena využila babyboxu nebo dala dítě k adopci. Ale obžalovaná zvolila nejhorší možnost.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Žena údajně porodila v bytě rodičů svého čtrnáctiletého přítele v Dražicích na Táborsku. Chlapec ale nebyl otcem dítěte. U soudu vypověděla, že dítě porodila na toaletě přímo do záchodové mísy a bezprostředně potom ho vyhodila z okna. Tvrdila, že se jí zdálo, že se narodilo mrtvé. Podle dnešní výpovědi znalců ale žilo, byla to holčička. Kučera uvedl, že novorozenec sice nedýchal, jde ale o běžný jev. „Stačilo mu pomoci. Téměř každé dítě je třeba po porodu rozdýchat. Novorozeně ale bylo živé a zemřelo kvůli mnohočetným zraněním, která způsobil pád z okna ve výši téměř šesti metrů,“ dodal.

Žena těhotenství tajila, protože se podle svých slov bála reakce rodičů. „Chvíli jsem přemýšlela o tom, že bych šla na potrat, ale než jsem se rozhodla, bylo už pozdě,“ uvedla. Během těhotenství prý navštívila pouze dvakrát gynekologa. S otcem dítěte se záhy rozešla a loni v létě se seznámila se čtrnáctiletým žákem táborské základní školy. V bytě jeho rodičů tajně porodila. „Lituji toho, co jsem provedla,“ řekla obžalovaná u soudu.

Žena z Tábora půjde za vraždu novorozence na 15,5 roku do vězení.
Zdroj: ČT24

Obžalovaná si myslela, že když vyhodila dítě z okna, „na nic se nepřijde“. Krátce po porodu však v domě v Dražicích zkolabovala. Záchranná služba ji převezla do táborské nemocnice, kde lékaři zjistili, že byla těhotná. Žena potom policistům přiznala, že dítě vyhodila z okna, kriminalisté pak mrtvé novorozeně u domu v Dražicích našli. „Předpokládala pravděpodobně, že se ho později zbaví, nicméně to už nestihla, a proto také kriminalisté mohli na místě činu zajistit většinu dokonalých stop,“ řekl ČT policejní mluvčí Jihočeského kraje Jiří Matzner.

Policie nedávno řešila v Táboře už tři podobné případy. Jen jeden ze tří nechtěných novorozenců ale šťastnou náhodou přežil. Jeho matka už si odpykává pětiletý trest.