Biskup Malý napsal Castrovi: Propusťte politické vězně

Praha - Biskup Václav Malý v otevřeném dopise vyzval kubánského prezidenta Raúla Castra, aby propustil politické vězně v jeho zemi. „Šikanování“ obhájců lidských práv podle Malého znevěrohodňuje pozvání papeže Benedikta XVI. na Kubu. Papež tam bude příští týden. Katolická církev míní, že před jeho návštěvou hrozí možnost demonstrací.

Malý, který je jako chartista jednou z tváří pádu komunismu v Československu, se se situací na Kubě v minulosti sám seznámil. Dlouhodobým kritikem poměrů na Kubě je i česká vláda, Praha patří v EU k nejhlasitějším odpůrcům ostrovního režimu.

Předpokládá se, že papež nastolí na Kubě otázku dodržování lidských práv v zemi. Týden před jeho návštěvou zatkla kubánská policie zhruba osmdesát odpůrců Castrova režimu. Většinou se jednalo o členky hnutí Dámy v bílém, které bojuje za propuštění politických vězňů. Kubánské úřady proti nim údajně postupují v posledních dnech razantněji právě v souvislosti s papežovou návštěvou.

Úryvek z dopisu

„Pane prezidente, zasaďte se o propuštění všech vězňů svědomí ve Vaší zemi a přispějte svou autoritou k tomu, aby nebyli na svobodě šikanováni obhájci lidských práv, s nimiž vyjadřuji svou solidaritu. Za několik dní má Kubu navštívit papež Benedikt XVI., aby přinesl poselství pokoje a naděje pro kubánský lid. Zásahy policejních orgánů v posledních dnech před návštěvou proti lidem, kteří usilují nenásilným způsobem o svobodné a demokratické prostředí na Kubě, znevěrohodňují Vaše pozvání nejvyššího představitele katolické církve, s nímž chcete vést upřímný a otevřený rozhovor o budoucnosti církve a společnosti.“

Papež Benedikt XVI. navštíví Kubu a Mexiko 23. - 29. března. Na programu má například mši svatou u příležitosti 400. výročí objevení sošky „Virgen de la Caridad del Cobre“ v Santiagu de Cuba. Benedikt XVI. jede do Latinské Ameriky podruhé. V roce 2007 navštívil Brazílii.

Vztahy mezi kubánským režimem a církví se rychle zhoršily po komunistické revoluci v roce 1959. Po letech pronásledování církve se začaly pomalu zlepšovat v 90. letech. Papež navštívil Kubu poprvé v historii v roce 1998. Tehdejší setkání Jana Pavla II. a Fidela Castra bylo označováno za zcela mimořádné.