Exekutor z Prahy-západ zřejmě zmizel s 80 miliony

Praha – Exekutor Jozef Višvader je podezřelý ze zpronevěry více než 80 milionů korun. Peníze na jeho účet složila loni v prosinci firma Geosan Group v rámci exekučního řízení jako tzv. jistotu, tedy zálohu ve výši údajného dluhu. Minulou středu se ale Geosan obrátil na exekutorskou komoru s tím, že se Višvader nachází na neznámém místě a není jisté, zda s penězi nenakládá nezákonným způsobem. Dnes kvůli tomu podalo ministerstvo spravedlnosti a exekutorská komora trestní oznámení. Višvader už byl v jiném případu odsouzen a měl by nastoupit do vězení.

„Mgr. Višvader podle sdělení zástupce společnosti Geosan již delší dobu nekomunikuje a zdržuje se na neznámém místě,“ uvedla vrchní ředitelka kabinetu ministra spravedlnosti Veronika Ludvíková. Kvůli tomu, že už byl Višvader odsouzen v jiném případě, také ministerstvo zahajuje řízení o jeho odvolání z funkce. 

„Jednání Mgr. Višvadera vnímáme jako selhání jednotlivce… Nyní věc prošetří orgány činné v trestním řízení,“ uvedla k tomu šéfka komory Jana Tvrdková. Ministerstvo spravedlnosti a exekutorská komora chtějí ve středu provést kontrolu v kanceláři Višvadera a pokusit se zjistit, k jakým pochybením došlo. Místa, kde by se mohl exekutor pohybovat, už také prověřuje policie. 

Exekuci na Geosan nařídil Okresní soud v Kolíně loni na podzim kvůli pohledávce 74,6 milionu korun liberecké firmy Baltom. Ta zajišťovala většinu prací na likvidaci lagun bývalé ostravské chemičky Ostramo – jejich likvidaci má na starosti právě Geosan.   

Jistota se při exekuci skládá proto, aby exekutor nebo exekuční soud odložil provedení exekuce do pravomocného rozhodnutí o návrhu na její zastavení podaného dlužníkem. Výsledkem pak například je, že dlužník nemá zablokovaný majetek. Pokud není exekuce zastavená, použije se jistota na úhradu vymáhané částky a souvisejících nákladů.

Vydáno pod