Plány ministerstva - propuštění až 10 tisíc vězňů

Praha – Zhruba deset tisíc vězňů v Česku, tedy skoro polovina ze všech, by už brzy mohla opustit brány věznic. Podle deníku Právo s tím počítá návrh ministerstva spravedlnosti. Po odpykání části trestu je chce z vězení automaticky podmínečně propouštět.

Propouštění by se týkalo jen lidí s nízkými tresty

Šlo by tak o největší masové propouštění odsouzených od amnestie Václava Havla z roku 1990. Novinka, kterou ministerstvo rozeslalo soudům k připomínkování, znamená v podstatě automatické propouštění všech pachatelů přečinů odsouzených k trestům do tří let po uplynutí jedné třetiny trestu. Propuštěni by byli i pachatelé zločinů s maximálně pětiletým trestem, a to po uplynutí poloviny trestu.

Vězni odsouzení za lehčí delikty by byli propouštěni automaticky, pokud se ve vězení chovali vzorně a nebyl jim uložen kázeňský trest. Zákon se přitom má vztahovat i na již v minulosti odsouzené pachatele. Naopak pachatelé, kterým dřív soudy podmínečné propuštění zamítly, by měli smůlu. Propuštěným vězňům se vězení změní na podmíněný trest se zkušební dobou na tři roky u přečinů a na pět let u těžších přečinů a zločinů.

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák ale Právu řekl, že materiál je interní povahy a je třeba ho ještě probrat. „V tuto chvíli nemohu říct, ani kudy se to bude vyvíjet, jestli to tak bude platit, či nikoli,“ podotkl náměstek. Odborníci z justiční praxe podle něj například namítají, že změna povede do budoucna k navyšování trestů, aby odsouzení do pásma pro předčasné propuštění nespadli. „Shromáždíme připomínky od odborné justiční veřejnosti a následně přijmeme rozhodnutí o úpravách. V tuto chvíli je to pouhopouhý polotovar,“ upozornil Volák.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)