Bývalý šéf olomoucké nemocnice je nevinný

Olomouc - Krajský soud v Olomouci dnes osvobodil bývalého ředitele Fakultní nemocnice Olomouc Radomíra Maráčka. Muž čelil v souvislosti s výkonem své funkce obžalobě ze tří trestných činů. Podle předsedy senátu Eduarda Ondráška ale nemocnici nevznikla žádná škoda. Manažerovi hrozilo dva až osm let vězení. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

„Určitě ze mě spadlo to první napětí, nicméně ještě není jisté, že je vyhráno. Státní zástupce se může odvolat a může to pokračovat dál,“ řekl po vynesení verdiktu Maráček. Státní zástupce Karel Studený mu navrhoval podmíněný trest i finanční postih. „Stále se domnívám, že došlo k porušení příslušných zákonů o veřejných zakázkách. Počkám na písemné vyhotovení rozsudku a pak ve věci rozhodneme,“ uvedl.

Podle soudce ale nebyl Maráčkovi prokázán úmysl ani u jednoho z trestných činů. Skutky zmíněné v obžalobě označil spíše za formální pochybení než za trestný čin. „Podstatné je také to, že za obžalovaným nezůstala nemocnice s dluhy, ale naopak ji ekonomicky pozvedl. Nepochybně má význam také to, že sama nemocnice žádnou škodu neshledává a nepožaduje,“ dodal. Jeho slova potvrdil i mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant: „Od počátku jsme přesvědčeni, že Radomír Maráček v roli ředitele žádný trestný čin nespáchal a nezpůsobil nemocnici žádnou škodu. Naopak ji pozvedl. Je nám líto, že rok života ztratil dokazováním svojí neviny. Tento čas mohl věnovat jako úspěšný manažer ve prospěch nemocnice.“

Maráček byl obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle obžaloby uzavíral pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem osobních vozů, navíc bez výběrového řízení. U zakázek za desítky milionů korun na modernizaci pracovišť nemocnice nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila jednacího řízení bez uveřejnění. Externím firmám zadala audity, čímž prý nemocnici vznikla škoda přes tři miliony korun. Původně přitom státní zástupce škodu vyčíslil na 6,8 milionu. Nemocnice nejprve požádala o náhradu škody, pak ale žádost stáhla.

O návratu do nemocnice nechtěl Maráček spekulovat

Za Maráčka se postavilo i ministerstvo zdravotnictví. Jeho zástupci již dříve u soudu potvrdili, že pod jeho vedením se olomoucká nemocnice stala jednou z nejlépe hospodařících fakultních nemocnic v Česku. Dnes to připomněl i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj Maráček nemocnici velmi pozdvihl a stabilizoval: „Jsem velice rád, že obvinění, která poškozovala Maráčka, ale stavěla do špatného světla i olomouckou fakultní nemocnici a potažmo české zdravotnictví, se nepotvrdila.“  

Maráčka už v jeho funkci nahradil Roman Havlík, který zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném ministrem zdravotnictví. Maráček nyní nechce spekulovat, zda se pokusí o návrat do zdravotnického zařízení. „Nechci se k tomu vyjadřovat, je to brzy. Fakultní nemocnice má svého ředitele, který byl řádně vybrán,“ doplnil.

Telefonát Radky Štědré (zdroj: ČT24)