Policie hledá exekutora, který zmizel s 80 miliony

Praha - Kriminalisté pátrají po 43letém soudním exekutorovi z Prahy Jozefu Višvaderovi. Zmizel i s 80 miliony, které na jeho účet složila stavební firma Geosan Group. Dnes do exekutorského úřadu Praha-západ přišla kontrola z ministerstva, která odhalila řadu závažných pochybení.

Firma Geosan Group vede spor, při kterém došlo až na exekuci, s jedním ze svých subdodavatelů kvůli sanaci ostravských lagun. Aby stavební firma předešla obstavení účtů a majetku, uložila loni 6. prosince na účet Jozefa Višvadera takzvanou jistotu - částku přes 80 milionů korun. Jenže peníze měly ještě do konce roku zmizet na neznámé účty. „Neoficiální informaci jsme obdrželi v polovině března,“ říká mluvčí společnosti Geosan Group.

Co se vlastně stalo, přišli dnes na exekutorský úřad zjišťovat kontroloři z ministerstva spravedlnosti. „Kontrola zjistila celou řadu závažných okolností, které ještě dnes předala policii,“ informovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková. Podle informací České televize se potvrdilo, že peníze opravdu zmizely. Podřízené neviděly Višvadera od prvního března. Od té doby se mu taky nemůžou dovolat, protože má nedostupný mobilní telefon.

S Jozefem Višvaderem zmizelo přes 80 milionů
Zdroj: ČT24

Jozef Višvader je soudním exekutorem 11 let. V roce 2005 byl odsouzen kvůli dvou a půl milionovému podvodu k podmínečnému trestu a měl být odvolán. „Nicméně tehdejší ministr Pavel Němec rozhodl, že pana Višvadera neodvolá,“ dodala Ludvíková.

Exekutor podle soudu podmínku porušil a minulý týden bylo rozhodnuto, že má nastoupit do vězení. Kam Višvader zmizel, nemá tušení ani exekutorská komora. „Ve hře je samozřejmě i ta varianta, že se panu magistru Višvaderovi mohlo něco stát,“ uvedla Petra Báčová z Exekutorské komory.

Kdo škodu 80 milionů zaplatí, není jisté. Ministerstvo tvrdí, že stát odpovědnost nenese. Vzhledem k tomu, že jde o naprosto ojedinělý případ, bude o odškodnění rozhodovat patrně až soud. Višvadera hledá policie na všech známých adresách. Zatím ale po něm nevyhlásila pátrání a ani nezveřejnila jeho fotografii.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)