Kindl: Je nespravedlivé, aby se plzeňská práva zrušila

Plzeň - Bývalý děkan a proděkan plzeňských práv Milan Kindl chápe návrh akreditační komise na zrušení fakulty jako vrcholnou nespravedlnost ke studentům i pedagogům. Fakultu vedl do konce roku 2009, kdy se objevila aféra s rychlostudiem. Zášť komise podle něj pramení z boje o studenty na trhu. Současní učitelé na fakultě jsou nesmírně kvalitními odborníky, uznávaní v akademické obci. Řekl to dnes po odborné přednášce o správních žalobách, na kterou ho pozvali studenti.

Kindl, který nyní působí jako advokát a mezinárodní arbitr, nechtěl o dění na fakultě za jeho vedení mluvit. Řekl pouze, že věci, které se staly, vidí úplně jinak, než jak se prezentují. Z toho, že nakonec ministerstvo školství přes odpor komise 9. března rozhodlo o prodloužení akreditace fakulty o čtyři roky, je „kvůli studentům nesmírně šťastný“. 

„Plzeňská práva mají pětadvacet docentů a profesorů akreditačně uznatelných, kdežto olomoucká právnická fakulta jich má na tentýž studijní program 13. Filozofická fakulta ZČU jich má, tuším, 12 na osm studijních programů. Tak kde je něco špatně na právech?“ uvedl Kindl. Za údajnou záští akreditační komise vidí konkurenční zájmy. „Ta zášť dosahuje takového stupně, že není rozumně vysvětlitelná. Po tolika letech zpětně to už nechápu,“ uvedl Kindl. Dodal ale, že kdysi předložil návrh zákona, kterým měla být komise změněna na poradní orgán, čímž by byla její moc výrazně okleštěna tak, jako je to prý v řadě jiných zemí.

Podle Kindla dopadají vzniklé tlaky zbytečně na studenty

Tlaku na likvidaci fakulty ze strany komise podle něj nerozumějí ani v zahraničí. Domnívá se, že kroky akreditační komise nespravedlivě dopadají na studenty, kteří za nic nemohou. „Vždycky za ně budu bojovat a cítím to jako svoji morální povinnost. Každý normální člověk má raději své dítě než svoji kariéru a ta škola je do značné míry moje dítě a já ji vždycky budu mít rád. Vždy mi bude líto toho, co se jí stalo. Jsem rád, že se podnikla řada kroků k její rehabilitaci,“ dodal. 

Dodal, že si velmi váží, když ho studenti z Plzně občas osloví. „Jsou to skvělí studenti. Já učím na několika vysokých školách, nebudu jmenovat, ale vážím si toho,“ dodal. Absolventi plzeňských práv se podle něj nadále vždy velmi dobře umisťují na trhu.