„Sbor Drábkových otroků“ v Praze zametal náměstí

Praha - Solidaritu s nezaměstnanými přišlo na Palackého náměstí v Praze vyjádřit několik desítek lidí. Na akci pořádané iniciativou ProAlt odmítli hlavně veřejnou službu, na kterou může úřad práce poslat uchazeče o zaměstnání evidovaného déle než dva měsíce. Vládě pak shromáždění lidé vyčítali asociálnost.

Organizátoři protest zahájili proslovy řečníků ve žlutých reflexních vestách, kterou oblékla mimo jiné i bývalá poslankyně Táňa Fischerová. Vyzvala vládu, aby přehodnotila postoj k základním potřebám lidí a neriskovala tak občanské nepokoje. Povinnost veřejné služby podle ní dostává lidi bez práce do nedůstojné pozice a jejich už tak svízelnou situaci ještě více komplikuje. „Je hezké mluvit o tom, že nějaká ratingová agentura nás nejspíš bude hodnotit hůř, ale ti lidi se toho ani nedočkají,“ řekla ČT.

Účastníci happeningu kritizovali i vládní reformy zdravotnictví a důchodového systému. „To nejsou reformy. To jsou deformy. A dopadají hlavně na ty nejslabší, kteří se nemohou nebo neumějí bránit,“ řekl vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Martin Potůček.

Součástí happeningu s názvem Jarní úklid - veřejná služba pak bylo také improvizované představení. Jedna z účastnic v roli ministra práce Jaromíra Drábka nezaměstnaným představovaným několika dalšími účastníky mítinku rozdávala košťata a posílala je na veřejnou službu. Ti pak museli zametat dlažbu Palackého náměstí. Pod transparentem s nápisem „Sbor Drábkových otroků“ pak organizátoři za doprovodu akustické kytary zazpívali vlastní verzi písně Černý muž pod bičem otrokáře žil. Ve zpěvu je podpořilo několik přihlížejících.

Od ledna platí novela zákona, podle které může úřad práce posílat na veřejnou službu lidi, kteří jsou v jeho evidenci déle než dva měsíce. Pokud nezaměstnaní bez vážných důvodů odmítnou, budou vyřazeni z evidence.