Dobeš v UK: Sebrat učitelům slíbené miliardy pro mě bylo nepřijatelné

Praha – Ministr školství Josef Dobeš se rozhodl na svoji funkci rezignovat proto, že by plánovanými škrty musel sebrat učitelům slíbené miliardy. V Událostech, komentářích potvrdil, že toto je důvod jeho rozhodnutí. Jeho úředníci mu prý koncem února rozepsali do krajů peníze na přidání učitelů ve výši čtyř miliard. Kdyby tedy přispěl k realizaci plánovaného škrtání, minimálně dvě miliardy by prý musel učitelům zase vzít. To pro něj bylo nepřijatelné, jak sám řekl v pořadu ČT24.

„Zítra si jen musím splnit svoji povinnost, uspořádám dopolední tiskovou konferenci s eurokomisaři. V pátek pak předám panu premiérovi svoji rezignaci. Vládě jsem se snažil vysvětlit, že vzdělání je prioritní a že bychom neměli brát peníze učitelům. Rezignuji proto, že tohle nemůžu udělat,“ vyjádřil se Dobeš. Ministr navíc řekl, že ještě před hlasováním šel za premiérem a svůj plán hlasovat proti mu oznámil. „Sám jsem řekl, že jsem připraven nést tuto odpovědnost sám. Nedovedu si totiž představit, že bych nehájil školství a učitele,“ dodal Dobeš. Ministr prý ještě splní svůj úkol vůči evropským fondům, věří také, že zítra zažije satisfakci.

Josef Dobeš:

„Programové prohlášení vlády říká, že v roce 2011 přidáme učitelům dvě miliardy, v roce 2012 další čtyři miliardy a pak na tři roky zafixujeme tento stav. Proto každý, kdo dnes hlasoval pro škrty ve výši dvě a půl miliardy v resortu školství, hlasoval proti tomuto prohlášení.“

„Nechci ve školství škrtat, proto odcházím, a myslím si, že jedině tak se budu moci podívat učitelům do očí,“ tvrdí rezignující ministr školství. Podle jeho slov byl dneska vyvinut velmi silný tlak na to, aby se škrtání uskutečnilo. Ministr financí prý přitom byl jednoznačně klíčovým člověkem, kdo tento tlak vyvinul. „Já jsem ten, kdo hájí zájmy České republiky. Dnes jsem si dělal průzkumy a zjistil jsem, že učitelé jinde v Evropě mají ve srovnání s těmi našimi daleko vyšší platy a výrazně více prázdnin. Ministr financí na to měl jiný názor, proto už jsem o své rezignaci uvažoval včera na jednání K6,“ dodal Dobeš.

Petr Gazdík:

„Důvod, který pan ministr našel, který je ve škrtech, považuji za zástupný důvod. Zásadní důvod je, že pan ministr nebyl schopen komunikovat s akademickou obcí a předložit kvalitní vysokoškolský zákon a zákon o finanční pomoci studentům.“

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík s Dobešem nesouhlasí a tvrdí, že školství má stále rezervy. „Pan ministr školství má ve školství velké rezervy. To, že nebyl za rok a půl schopen vyjednat změny v regionálním školství, je skutečně problémem. To chce nikoliv jen peníze brát od MF a z rozpočtu, ale chce to skutečně najít díry ve školství. Dnes je ve školství obrovská byrokracie,“ tvrdí Gazdík a dále dodal, že Dobešovu rezignaci vnímá jako dobrou zprávu pro české školství. 

Předseda senátorského klubu ODS Richard Svoboda by byl v hodnocení opatrnější. Ve školství je totiž i řada jiných problémů. Zároveň není přesvědčen, že zpráva o rezignaci je dobrá, jak tvrdí Gazdík. „Velmi tězce se bude hledat nová postava ministra školství, který bude konsenzuální a který bude schopný resort v této tězké situaci zvládnout,“ konstatoval Svoboda.

Kdo Dobeše nahradí?

Věci veřejné ústy místopředsedy Tomáše Jarolíma už nastínily, kdo by mohl nahradit odcházejícího Josefa Dobeše. Novou ministryní školství by se tak mohla stát  místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová, která má pedagogické vzdělání a v Poslanecké sněmovně pracuje ve Výboru pro vědu a vzdělání. 

Vydáno pod