Rada VŠ: Stále nevíme, kolik můžeme přijmout studentů

Praha – I v poslední den Josefa Dobeše (VV) ve funkci ministra školství padá na jeho hlavu kritika za chod resortu. Předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer dnes ve vysílání ČT24 upozornil na to, že vysoké školy stále neví, kolik budou moci přijmout pro nadcházející akademický rok studentů, protože ministerstvo školství až dosud nepředložilo žádný materiál pro rok 2013. Přitom právě v těchto dnech vrcholí u maturitních ročníků podávání přihlášek k vysokoškolskému studiu.

„Žádný materiál, který se týká roku 2013, na stole není. Víme akorát to, že vedoucí příslušného oddělení prezentovala nějaké teze kvestorům vysokých škol,“ konstatoval dnes v ranním vysílání ČT24 Fischer.

„Problém je v tom, že materiál stanovuje limity počtu zapsaných studentů, kteří mají být přijati v přijímacím řízení, které se koná v roce 2012. To je přitom za dveřmi, finišuje podávání přihlášek na vysoké školy, přijímací řízení proběhne v červnu, školy jsou povinny dopředu zveřejnit nějaké parametry přijímacích řízení, a my vůbec nevíme, kolik studentů budeme moci zapsat ke studiu do příštího akademického roku,“ upozornil předseda Rady vysokých škol.

Podle Fischera stejně tak nejsou známá ani pravidla, podle kterých se bude počet vysokoškolských studentů stanovovat. „Může se stát, že dobré záměry ministerstva školství nebudou realizovány, protože školy nestihnou zareagovat,“ varoval.

Ministerstvo školství může počet přijatých omezit plošně, podle zaměstnanosti absolventů nebo podle vědeckého výkonu dané vysoké školy. Regulace počtu vysokoškoláků je motivována snahou reagovat na proměny českého obyvatelstva a demografický pokles.

Rozhovor s Jakubem Fischerem (zdroj: ČT24)