Kriminalisté zadrželi gang, který ukradl kamion s televizory

České Budějovice - Jihočeští kriminalisté obvinili skupinu osmi lidí z krádeže kamionu s několika sty televizory za 6,5 milionu korun. Ten zmizel koncem ledna z areálu spedičního skladu ve Strakonicích. Lup prostřednictvím velkoskladu s elektronikou rozprodávali dalším osobám po celé republice. Podezřelí jsou ve vazbě, v případě odsouzení jim hrozí deset let odnětí svobody.

„Šestatřicetiletý pachatel z Prachaticka, pravděpodobně hlava skupiny, odcizil pomocí lsti koncem ledna letošního roku z areálu spediční společnosti ve Strakonicích vytipované nákladní vozidlo značky DAF v hodnotě 1,5 milionu korun. Vozidlo bylo naloženo spotřební elektronikou, konkrétně několika sty televizory za 6,5 milionu korun,“ popsal policejní mluvčí Jiří Matzner.

Pachatel měl podle policie předem domluvený sklad, kam kamion zavezl a s několika společníky vyložil. Odcizený kamion pachatelé odstavili v Rakousku, zhruba 200 metrů od přechodu u Nové Bystřice. Mezitím skupina podle plánu rozprodávala televizory složené ve skladu dalším překupníkům či je sama rozvážela a prodávala dalším osobám. Odcizený kamion policisté našli v polovině února.

Mezitím na základě několika indicií kriminalisté sledovali několik podezřelých. Podrobné pátrání pak kriminalisty dovedlo k nalezení jejich skladu i zajištění zhruba poloviny odcizených televizorů.

Podezřelí jsou ve věku 30 až 55 let a pocházejí z Českobudějovicka, Táborska, Prachaticka, Jindřichohradecka a jeden z Náchoda. Zloději způsobili celkovou škodu ve výši zhruba 8,5 mil. Kč.