Nadace Charty 77 udělí Dvořákové cenu za statečnost

Praha – Předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková dostane od Nadace Charty 77 Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost. Nadace se ji rozhodla ocenit za „příkladné občanské postoje a občanskou statečnost“, které ve své funkci prokazuje zejména v poslední době. Loni dostal stejnou cenu bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který upozornil na nestandardní nakládání s financemi ministerstva a korupci při zadávání veřejné zakázky. Slavnostní předání se uskuteční 17. května v rezidenci pražského primátora.

Podle Nadace Charty 77 Dvořáková vytrvale pečuje o to, aby Akreditační komise byla „nezpochybnitelným ručitelem kvality vysokoškolského vzdělávání v České republice, a neohroženě hájí její nezávislost.“

O Dvořákové a komisi se nyní mluví zejména v souvislosti s plzeňskou právnickou fakultou. Podle stanoviska komise měla škola skončit už letos v červenci, ministr Josef Dobeš (VV) jí ale prodloužil akreditaci do roku 2016. Komise proto podala nejvyššímu státnímu zástupci podnět k žalobě ve veřejném zájmu a na Dobeše trestní oznámení.

Cena Františka Kriegla se uděluje od roku 1987, je určena těm, kteří prokázali občanskou statečnost a prosazovali humanistické ideály bez ohledu na osobní prospěch. Ocenění je pojmenováno po jednom z nejvýznamnějších politiků Pražského jara, který ani po odvlečení do Moskvy nepodepsal souhlas se sovětskou okupací. V minulosti ocenění dostal například zpěvák Karel Kryl nebo senátor Petr Pithart.

Cena je finančně podporovaná Nadací Charty 77. Součástí ceny je mramorová nadační kostka, dílo designéra Petra Tučného, a diplom.