Dobeš odchází, problémů po něm je až až

Praha – Josef Dobeš (VV) sice po 21 měsících z funkce odchází, problémy po něm ale zůstávají. Kromě toho, že bude nový ministr školství muset vymyslet, kde a komu vezme vládou schválené 2,5 miliardy korun, ho čeká i diskuse s akademickou obcí o reformě vysokoškolského vzdělávání. Nejpalčivějším problémem ale bude nastartovat čerpání z eurofondů. Navíc bude muset zlepšit i kritizované státní maturity, vyřešit financování základních škol, usmířit si motocyklový sport a získat důvěru studentů, a to nejen v otázce plzeňských práv, ale i ohledně zavedení školného.

Jako důvod své rezignace uvádí, že nesouhlasí se škrty v rozpočtu resortu školství ve výši 2,5 miliardy korun. On sám odmítá brát učitelům peníze: „Nechci ve školství škrtat, proto odcházím a myslím si, že jedině tak se budu moci podívat učitelům do očí.“ Nicméně již se ozývají hlasy, že Dobešem uváděný důvod je zástupný. „Zásadní důvod je, že pan ministr nebyl schopen komunikovat s akademickou obcí a předložit kvalitní vysokoškolský zákon a zákon o finanční pomoci studentům,“ komentoval Dobešův odchod Petr Gazdík (TOP 09). Se setrváním ve funkci měl Dobeš namále při vládní krizi loni na jaře. Dobeš křeslo nakonec uhájil, premiér Petr Nečas mu ale při té příležitosti vytkl „hlemýždí tempo“ reformy vysokých škol. 

Jakl a Kalousek o Dobešovi

Ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl tvrdí, že pokud nechtěl ministr bojovat za zdravé veřejné finance jako celek, ministrem už být dále nemohl.„O práci jednotlivých ministrů toho nevím více než kterýkoli čtenář tisku. Ale v mých očích byl Josef Dobeš určitě lepším ministrem než například zelení extremisté Liška a Kuchtová nebo třeba madam Buzková se svým internetem do škol,“ hodnotí Dobeše Jakl pro server iHned.cz. 

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) byl Dobeš pod obrovským tlakem proto, že se mu práce nedařila. Dobešovy výroky, že poslední kapkou byly Kalouskovy argumenty, komentoval v rozhovoru pro deník Právo takto: „Lidsky chápu, že ministr, který neuspěl vůbec v ničem, ke svému odchodu hledá objektivní důvody… Budiž tedy jasně řečeno, že pravým důvodem odchodu pana Dobeše je jeho neschopnost, on na ministerstvu neměl dávno co dělat. Vůbec nešlo o dvě miliardy, dvě miliardy byly důstojnou záminkou. Pokud si toho neumí vážit, tak nezbývá než říci pravdu.“

Eurofondy, reforma vysokých škol, školné… 

Dobeš slíbil do konce března čerpání evropských fondů zlepšit, součástí tohoto plánu je příprava více než třicítky projektů za 6,2 miliardy korun. Ministerstvu bylo kvůli chybám v zadávání veřejných zakázek pozastaveno čerpání 1,2 miliardy z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dobeš dokonce spojil své setrvání v křesle ministra s vyřešením problémů s čerpáním fondů Evropské unie do konce března. Ministerstvo muselo po kritice Evropské komise zastavit některé programy, například projekt SPORT, který měl za 650 milionů korun vzdělávat trenéry a přivést mládež ke sportu. Stejný osud potkal i půlmiliardový projekt OKNO, který měl nabídnout vzdělávání dospělých. 

S evropskými fondy souvisí i výtky na časté personální změny na ministerstvu. Tam se totiž někteří úředníci střídali jak na běžícím pásu – například na postu šéfa pro čerpání peněz z EU se za rok a půl vystřídalo pět manažerů. 

Ministr školství Josef Dobeš (VV)
Zdroj: ČT24

Nový ministr bude muset buď snížit platy učitelům, nebo vezme peníze vysokým školám. Učitelé přitom letos dostali slíbeny čtyři miliardy navíc, odbory už v případě škrtů pohrozily stávkami. Univerzity si na podfinancování stěžují dlouhodobě, za poslední tři roky jim klesl rozpočet o 12 procent, celkem asi o tři miliardy. Univerzity navíc budou chtít znát názor nového šéfa školství i kvůli chystané reformě vysokého školství. Ta se připravuje šest let, školy ji ale pokaždé odmítly. Odcházející Dobeš nakonec návrhy dvou reformních zákonů předložil vládě, proti tomu ale po celé zemi protestovaly tisíce studentů a akademiků.    

S vysokými školami souvisí i školné, které je v maximální výši 10 tisíc korun za semestr v programovém prohlášení vlády. Školné bylo součástí reformních zákonů a narazilo podobně jako zbytek reformních zákonů. Studenti dokonce proti nim na přelomu února a března organizovali týden protestů. Kromě školného se obávají také omezování akademických svobod a zasahování komerčních a politických vlivů. Koncem února ministerstvo zveřejnilo další variantu, podle níž by místo školného studenti platili zápisné. 

A vysoké školy opět. Tentokrát problém s jednou jedinou plzeňskou právnickou fakultou. Právě ministr Dobeš začátkem března prodloužil akreditaci plzeňským právům, a to navzdory zamítavému stanovisku akreditační komise. Své rozhodnutí zdůvodnil zájmy plzeňských studentů a právními analýzami. Podle akreditační komise je ale postup ministra nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem. Komise podala na Dobeše trestní oznámení a nejvyššímu státnímu zástupci podala podnět k žalobě ve veřejném zájmu. 

Problémy jsou i s financováním mateřských, základních a středních škol. Dětí totiž ubývá a poloprázdné školy jsou drahé na provoz. Dobeš proto navrhl dávat školám peníze podle naplněnosti tříd, tímto nápadem ale proti sobě poštval obce, protože by to znamenalo problémy s malými venkovskými školami. 

Pořádek bude muset nastat ohledně státních maturit. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ministerstvo školství při loňském spuštění maturit chybovalo, zkoušky byly předražené. V květnu bude navíc nový šéf školského resortu řešit generálku testování v 5. a 9. třídách. Ta Dobeš spustil, aby zastavil propad znalostí školáků, testy ale sklidily řadu kritiky od odborníků i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). 

A nebylo to jen školství, co Dobešovi přinášelo popularitu 

Poslední dny Josefa Dobeše okořenilo vedení Autoklubu České republiky. Podalo na Dobeše trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu poškození cizích práv a zneužití pravomoci úřední osoby. Autoklub se dostal do sporu s ministrem školství v říjnu, kdy se Dobeš rozhodl jednostranně převést sportovní autoritu pro český motocyklový sport na nově vzniklý Český svaz motocyklového sportu (ČSMS), reprezentovaný majoritním vlastníkem Masarykova okruhu Karlem Abrahamem starším. Od té doby se všechny strany přou, a to i na půdě Mezinárodní motocyklové federace (FIM), o tom, kdo má v Česku právo FIM zastupovat a kdo řídí motocyklový sport. 

Dobeš měl ale i spoustu problémů a nešlo jen o věci související s resortem. V únoru 2011 se na jeho hlavu snesla kritika poté, co vyšlo najevo, že tehdejší šéfce svého kabinetu Janě Machálkové i dalším manažerům rozdal až stotisícové odměny. Podle některých informací údajně Dobeš za Machálkovou psal také seminární práci, ministr to ale popřel. Ne zrovna s nadšením se setkaly i reprezentativní fotografie ministra a jeho náměstků, které přišly na 70 tisíc korun. A Dobešův komentář? Ty fotografie jsou určeny pro média. 

Ani kauza Bátora mu nezlomila vaz 

Fungování Dobeše na ministerstvu školství je spojeno též s kauzou Ladislava Bátory, bývalého zástupce šéfa Dobešova kabinetu a někdejšího kandidáta Národní strany. Bátoru si do úřadu přivedl právě Dobeš a proti jeho působení se ihned zvedla vlna kritiky. Kromě jeho napojení na ultrapravicovou scénu se nelíbily ani jeho aktivity v konzervativní iniciativě D.O.S.T. Když pak Bátora urazil na sociální síti Facebook předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, odmítali ministři této strany chodit na jednání vlády. Dobeš se za svého úředníka vždy postavil, Bátory se zastal i prezident Václav Klaus a jeho spolupracovníci. Bátora se funkce vzdal v říjnu, posléze skončil i jako Dobešův poradce. 

A kdo může přijít místo Dobeše?

Dobešův nástupce dosud není znám. O jeho výběru bude podle šéfa VV Radka Johna v úterý rozhodovat výkonná rada VV. „Máme v zásobníku několik odborníků na školství, například i pana poslance Šťovíčka, který byl velmi úspěšným ředitelem školy,“ dodal. Mluví se také o poslankyních Dagmar Navrátilové a Janě Drastichové. Není ale vyloučen ani nestranický kandidát, který by měl větší manažerskou průpravu. Resort školství tak bude mít za poslední čtyři roky už čtvrtého ministra.

Vydáno pod