Pospíšil chce vybírat soudní poplatky

Praha - Z letošního rozpočtu ministerstva spravedlnosti se má zmrazit až 530 milionů korun. O takzvaném vázání rozpočtových výdajů ve středu rozhodla vláda. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se dnes v Praze sešel s představiteli justice, aby jednali o možných důsledcích a o tom, jak by se dal výpadek kompenzovat. Pospíšil poté uvedl, že chce ve vládě prosadit, aby se do justice vrátila část peněz ze soudních poplatků. Odhady totiž podle něho hovoří o tom, že se letos za soudní poplatky vybere o několik set milionů víc, než se čekalo.

„My samozřejmě plně respektujeme, že vybrané soudní poplatky jsou součástí státního rozpočtu, že ministerstvo spravedlnosti na ně nemá žádný nárok, nicméně tím, že justice více pracuje, že máme více žalob, a tedy vybereme více peněz na justici od občanů, tak by to mohlo být z pohledu spravedlivého či morálního vzato v potaz a ty peníze ze soudních poplatků bychom třeba mohli získat,“ řekl novinářům Pospíšil. 

To by uvítal i místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala. „Domníváme se, že pokud takovéto prostředky se znovu dostanou v určité podobě zpět do justičního systému, tak to mnohému pomůže,“ uvedl Fiala. Zda by peníze ze soudních poplatků mohly nahradit výpadek způsobený vázáním části peněz z rozpočtu, by se podle něho ukázalo až v průběhu roku. S možným využitím peněz vybraných za soudní poplatky souhlasí i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

České soudnictví zkritizoval i ombudsman Varvařovský

Ministerstvo spravedlnosti ještě před rozhodnutím vlády o zmrazení části výdajů v letošním rozpočtu uvedlo, že chce požádat vládu o poskytnutí dodatečných peněz na posílení justiční administrativy. Pospíšilův náměstek Filip Melzer v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi v této souvislosti zmínil právě peníze ze soudních poplatků. Ministerstvo podle Melzera počítá s tím, že se mu letos podaří vzhledem k většímu počtu podaných žalob vybrat na soudních poplatcích zhruba o 800 milionů korun více. 

Situaci v českém soudnictví minulou středu zkritizoval ombudsman Pavel Varvařovský. Soudy podle něho rozhodují pomalu, a to hlavně v civilních, opatrovnických, exekučních a insolvenčních řízeních. Negativní dopad má kromě nerovnoměrného rozložení soudců podle veřejného ochránce práv dlouhodobě nízký počet zapisovatelek, vyšších soudních úředníků a asistentů. Ministerstvo s kritikou souhlasí, soudy jsou podle úřadu dlouhodobě přetížené a personálně poddimenzované. 

Vláda ve středu schválila zmrazení výdajů v letošním rozpočtu za 23,6 miliardy Kč. Bez úsporných opatření by deficit rozpočtu mohl kvůli špatnému ekonomickému vývoji být až zhruba 130 miliard korun. Rozpočet pro letošek ale počítá se schodkem 105 miliard, proto kabinet rozhodl o vázání části výdajů.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod