Řekové utíkají před tamní ekonomickou krizí do Čech

Praha – Řecko se zmítá v hluboké ekonomické a sociální krizi, a tak zamířili jeho obyvatelé do svých domovů – do Česka. Spojení „českých domovů“ zní zvláštně, ale je to tak. Mnohatisícová řecká komunita u nás totiž žije už od padesátých let. V osmdesátých letech, kdy u nás vládl komunismus, se ale začali hromadně vracet do Řecka, bylo jim tam lépe. Teď je ale v jejich zemi krize, a tak je Česko pro děti a vnuky původních přistěhovalců lepší volba. Chtějí tady prý důstojně dožít.

Dimitris Troianos je jedním ze stovek českých Řeků, kteří se nedávno vrátili ze země zmítající se v hluboké ekonomické a sociální krizi. V Řecku žili od osmdesátých let, nyní se vracejí do svých českých domovů. Česko-řeckou komunitu bychom našli třeba ve slezském Krnově. Scházejí se tu na náměstí v podniku svého krajana Panaiotise Meliose, kde v poslední době diskutují hlavně o situaci v Řecku. „Je mi těch lidí strašně líto. My ale nejsme schopni je tady nějak zastupovat, zprostředkovat jim práci nebo bydlení,“ řekl jeden z Řeků žijících v Česku.

Do Čech přišli v padesátých letech, děti se jim narodily tady

Řekové, o nichž je řeč, se narodili v padesátých letech ve slezském Krnově. Jejich rodiče přišli do komunistického Československa krátce po únoru 1948. Nejčastěji šlo o krajně levicové partyzány, kteří prchali z Řecka před prohranou občanskou válkou. Bylo jich kolem patnácti tisíc. Nový domov nacházeli nejvíce v bývalých slezských Sudetech, kde po nuceném vysídlení Němců zůstalo plno měst a vesnic neobydlených.

Evangelia Čarasová, které je sto osm let, emigrovala do Československa v šestačtyřiceti. Česky se nikdy nenaučila. Dohnala to za ni ale řada jiných původních řeckých obyvatel. Někteří se do českého života integrovali natolik, že jsou součástí našich podnikatelských, sportovních i uměleckých elit. Zmínit můžeme třeba nejnovějšího podnikatele roku  – Jannise Samarase, zpěvačky Marthu a Tenu Elefteriadu a fotbalistu Michala Papadopulose. Jedním z největších plátců daní v Krnově je pak Panaiotis Melios, který dováží z Balkánu řecké potraviny.

Návraty českých Řeků (zdroj: ČT24)

Melios je jedním z tisíců českých Řeků, kteří odešli po pádu vojenské chunty v sedmdesátých letech se svými rodiči do vlasti předků. V devadesátých letech se spolu se stovkami česko-řeckých krajanů opět vrátili. „V Řecku mi to dávali najevo. Že i když jsem čistý Řek, že tam jsem jako vetřelec a že jim beru práci. Říkali mi Čech,“ vyslovil své dojmy jeden z řeckých obyvatel Česka.

Nad situací v Řecku jsou ale všichni - dnes už čeští - obyvatelé rozhořčeni. Trápí je tamní ekonomická krize, ač už žijí jinde. Nepředpokládají, že by Řecko vstupovalo do světlejší budoucnosti. Snaží se to ale brát s nadhledem. „Člověk musí  brát život s humorem. Sranda musí být. Kdybych měl nad vším přemýšlet, tak bych skončil v Bohnicích, ať už tady, nebo v těch řeckých,“ směje se jeden z místních Řeků.