TBC ubývá, a tak hrozí problém s dodávkami léků

Praha - Tuberkulózy v ČR ubývá, i když se neočkuje plošně a děti se nepřeočkovávají. Loni připadlo na sto tisíc lidí 5,6 nového případu, průměr v EU je osm případů. Například Rusko má na stejný počet obyvatel 110 nových případů, Indie 168 a Afrika dokonce 948. S poklesem léčby i očkování se ale objevil nový problém. Firmám se nevyplatí malá množství vyrábět a do Česka dodávat. Loni bylo u nás celkem 595 nových onemocnění TBC.

„Dochází ke snížení dostupnosti léků, očkovací vakcíny i diagnostických testů. Příčina je logická: menší zisk při nízkém výskytu nemoci vede ke snížení zájmu výrobců i distributorů,“ informoval odborník na léčbu TBC profesor Vítězslav Kolek, který je předsedou České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Odborná společnost proto připravila seznam životně důležitých léků, vakcín i testovacích látek, které by měly být v ČR vždy v dostatečném množství dostupné a hrazené ze zdravotního pojištění. Léčbu TBC garantuje stát, seznam tedy dostalo ministerstvo zdravotnictví. Mělo by ho zapracovat do připravovaného zákona o léku.

K prevenci a léčbě nemoci profesor uvedl, že za poslední roky se v ČR stalo víc změn v organizaci péče než předtím za 20 let. V roce 2009 přestalo přeočkování jedenáctiletých a od roku 2010 se neočkují novorozenci plošně, ale jen ti v riziku. Proočkovanost novorozenců klesla z téměř sta procent na pět.

ČR převzalo nové doporučené postupy Světové zdravotnické organizace (WHO) pro léčbu TBC. Dřív byla řada variant léčebných postupů, WHO stanovila dva - pro už léčené a pro dosud neléčené. U lidí už léčených je vyšší výskyt takzvané rezistence, běžné léky jim nezabírají. Potřebují dražší léky a složitější kombinace, léčba trvá déle. Pacientů s rezistentní formou je do deseti ročně, většina se nakazila v zahraničí.

TBC se šíří kapénkami, nemocného trápí kašel, s rozvojem nemoci vykašlává hleny s krví, je dušný, má zvýšené teploty a noční poty. Může mít zvětšené uzliny, změny na kůži, neurologické problémy. Asi 15 procent případů TBC zasahuje jiné orgány než plíce. Příčinu TBC odhalil Robert Koch a v roce 1882 ji na přednášce v Berlíně 24. března představil. Na památku objevu se tento den stal Světovým dnem TBC.