Bývalý starosta Jančík opět čelí trestnímu stíhání

Praha - Policie podle informací České televize znovu zahájila trestní stíhání bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Důvodem jsou nová zjištění v kauze Agentury Prahy 5. Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká potvrdila, že detektivové Jančíka viní z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrozí mu až desetileté vězení. Jančík ČT řekl, že si proti usnesení podá stížnost. Společnost Agentura Prahy 5 pro radnici vybírala dlužné nájemné. Městská část Praha 5 na ni už dříve podala návrh na exekuci a zároveň trestní oznámení na neznámého pachatele. Škodu vzniklou v souvislosti s působením agentury radnice vyčíslila na 50 milionů korun.

Podle policie Jančík se společností neoprávněně uzavřel smlouvu o postoupení pohledávek. Jednal prý bez předchozího schválení zastupitelstva, jeho souhlas ale zákon v podobných případech vyžaduje. „Úmyslně opatřil zvýhodnění jedné ze společností. Městské části způsobil škodu ve výši několika milionů korun,“ uvedla Kopecká. Někdejší místopředseda pražské ODS podle policie musel vědět, že jde o nezákonný postup. Jančík dnes České televizi řekl, že z usnesení vyplývá, že byl znalcem zpracován nový posudek na činnost agentury.  

Milan Jančík: „Pokud nastaly nové skutečnosti, tak chápu policii, že je nezbytně nutné všechny tyto aspekty prověřit. Já využiji svého práva a proti tomuto usnesení podám v termínu do tří dnů stížnost… Jsem policii k dispozici, abych v této věci spolupracoval, neb mám v tomto naprosto čisté svědomí.“  

Protikorupční policie už Jančíka kvůli kauze dvakrát obvinila, státní zástupce však pokaždé stíhání zrušil a věc vrátil policii k došetření. Jančík stále tvrdí, že má čisté svědomí, a jakoukoliv vinu odmítá. Na postoupení pohledávek za nájemné v bytech prý podle zákona o hlavním městě nepotřeboval souhlas zastupitelstva, protože výše jednotlivých pohledávek údajně nepřevyšovala 100 000 korun. Přesto podle něho zastupitelé o všech krocích věděli. Převzetí pohledávek vyšších než 100 000 korun bylo údajně zastupitelstvem schváleno. Někteří opoziční zastupitelé ale v minulosti uvedli, že jim materiály o činnosti agentury byly pouze předloženy s tím, aby je vzali na vědomí.

Škodu vyčíslenou radnicí Jančík zpochybňuje. Už dříve řekl, že znalec podle něj vycházel z nereálných předpokladů, když tvrdil, že obvyklá úspěšnost při vymáhání pohledávek je 70 procent. Agentura Prahy 5 totiž byla úspěšná jen ze 42 procent. Nesouhlasil také s tím, že by agentura dostávala příliš vysokou odměnu, když si ponechávala 40 procent z původní výše dluhu.

Pohledávky za nájemné prodávala radnice společnosti od roku 2003, podle dřívějších informací celková výše pohledávek činila 85 milionů korun. Agentura prý ale radnici platila jen za ty pohledávky, které se jí podařilo vymoci. Praha 5 si nechala kvůli této kauze zpracovat několik dokumentů. Škodu vyčíslila na 50 milionů korun. Část dokladů se ale podle radní Prahy 5 Naděždy Kratochvílové (TOP 09) nepodařilo dohledat.