Studenti práv podali trestní oznámení na akreditační komisi i Dvořákovou

Plzeň - Deset studentů plzeňských práv podalo jednotlivě v Praze trestní oznámení na předsedkyni akreditační komise Vladimíru Dvořákovou nebo na komisi samotnou. Ke stejnému kroku se chystá nejméně 30 rodičů studentů, z nichž někteří už oznámení podali. Počet studentů i rodičů každý den stoupá.

„Plzeňská právnická fakulta dlouho tvrdí, že je paní Dvořáková podjatá, předjímá rozhodnutí a dopředu říká, co bude dělat,“ tvrdí studenti. „Už od roku 2009 (kdy se na světlo dostaly aféry s rychlostudiem a opsanými pracemi) postupuje proti fakultě zaujatě, předem avizovala své negativní hodnocení, a to za situace, kdy počet profesorů a docentů na fakultě je vyšší než na právech v Olomouci. Navíc určitě není apolitická, jak o sobě tvrdí,“ prohlašují studenti. Podle nich jsou trestní oznámení jedinou možností, jak se proti předsedkyni i komisi mohou bránit.

Komise 1. února navrhla ministerstvu školství (MŠMT) neprodloužit právům akreditaci. Škola by tak musela letos v červenci skončit. Důvodem bylo podle komise hlavně nedostatečné personální zajištění a minimální vědecká činnost. Ministr školství ale 9. března fakultě magisterskou akreditaci prodloužil o čtyři roky do července 2016.

Studenti se rozdělili na dva tábory 

Podle rektorky ZČU Ilony Mauritzové pochybně prodloužená akreditace právnické fakultě poškozuje dobré jméno celé univerzity. Rektorka trvá na tom, aby práva nové studenty nepřijímala. „Akreditace je na čtyři roky a my bychom v téhle situaci mohli být za pět let znovu,“ uvedl. Proti přijímání nových studentů jsou akademici napříč celou univerzitou. Jenže děkan práv Jan Pauly trvá na svém. „Takovýto signál 'nesmíš přijímat nové studenty' je samozřejmě negativním signálem, zase vytváří nějakou mylnou představu, že je to nějaký outsider, kterému se něco dává,“ tvrdí Pauly. Děkan rovněž na facebooku vyzývá své sympatizanty, aby neposkytovali žádné rozhovory České televizi.

Zpochybňované prodloužení akreditace vyhrotilo i vztahy mezi studenty, kteří se rozdělili na dva tábory. Někteří s výtkami akreditační komise souhlasí. Podle jednoho z nich jsou ale umlčováni většinou. Druhý tábor kromě podání trestního oznámení na akreditační komisi a její šéfku pořádá demonstrace a také sympatizuje s bývalým vedením práv. Jednoho z aktérů kauzy s rychlostudenty, Milana Kindla, zvou například na přednášky.

Rektorka Mauritzová tvrdí, že současní studenti budou mít šanci dostudovat. Pokud zůstanou v Plzni, kvalitu státních zkoušek budou kontrolovat odborníci z jiných právnických fakult, které jmenuje ministerstvo.

Trestní oznámení byla podána kvůli údajnému zneužití pravomoci úřední osoby a šíření poplašné zprávy. Právě u tohoto trestného činu si studenti i rodiče dělají naděje, že u státního zastupitelství uspějí. Zejména kvůli tomu, že předsedkyně komise tvrdila, že pokud soud zruší rozhodnutí ministerstva o prodloužení akreditace, tak budou diplomy studentů neplatné, což podle MŠMT ani právníků není pravda.

Akreditační komise naopak podala v pondělí nejvyššímu státnímu zástupci podnět k žalobě ve veřejném zájmu. Brání se tím proti prodloužení akreditace. Ministrovi školství podala podnět, aby přezkoumal své rozhodnutí, a na ministra podala trestní oznámení kvůli prodloužení akreditace magisterskému programu. Podle ní byl jeho postup nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem. Stejně tak učinil i exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška a bývalý student školy Martin Marek, který před několika lety upozornil na skandál s rychlostudenty a opsanými závěrečnými pracemi.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)