Nejvyšší žalobce Zeman podá na Rampulu už druhou stížnost

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podá druhý návrh na odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. V rozhovoru pro Aktuálně.cz to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle něj chce Zeman nový návrh odeslat na ministerstvo za několik dní. Rampula se do funkce pražského žalobce vrátil poté, co pražský městský soud rozhodl v polovině února, že pro jeho odvolání nebyly dostatečné důvody.

„Mám zprávu, že ho bude podávat počátkem příštího týdne,“ řekl Pospíšil k připravovanému Zemanovu návrhu na odvolání vrchního pražského zástupce. Mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová následně potvrdila, že se návrh na odvolání skutečně již dokončuje. „Pracuje se na tom. Mělo by být podáno v řádu dnů,“ dodala Markusová. Důvody, které Zeman k Rampulovu odvolání v novém návrhu uvede, ovšem odmítla specifikovat.

Odesláním nové stížnosti otevře Zeman prostor ministru Pospíšilovi, který bude moct Rampulu po zahájení nového správního řízení opět odvolat.

Dvě cesty, jak se zbavit Rampuly

Souběžně s připravovaným druhým návrhem na odvolání Vlastimila Rampuly běží také projednávání kasační stížnosti, kterou podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil proti únorovému verdiktu Městského soudu v Praze. Nejvyšší správní soud by měl v dubnu určit, zda bude Městský soud v Praze rozhodovat o odvolání Rampuly znovu, a svůj starý verdikt tak revidovat, nebo jestli v čele vrchního státního zastupitelství bude moci zůstat.

Ministr spravedlnosti a nejvyšší státní zástupce tak souběžně realizují dvě cesty, jejichž prostřednictvím by mohli vrchního státního zástupce odvolat. Sám Rampula přitom v současné době čelí dvěma kárným žalobám. Jedna je kvůli údajným průtahům v kauze Mostecká uhelná, druhá za zveřejnění videa, na kterém je vidět, jak dvě neznámé osoby vchází v doprovodu tehdejšího pražského vrchního státního zástupce Stanislava Mečla do kanceláře náměstka Libora Grygárka.