Policie už Janouškovi předala obvinění kvůli páteční nehodě

Praha – Policisté už předali lobbistovi Romanu Janouškovi obvinění kvůli páteční nehodě, při které srazil ženu a z místa nehody ujel. Policie ho viní z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle šéfa pražských policistů Martina Vondráška lobbista dodržel dohodu a obvinění si převzal. Jedenapadesátiletá žena je od pátku v motolské nemocnici. Její stav se ale podle informací ČT postupně zlepšuje, vypadá to, že by nemusela být operována a už zítra by mohla být přemístěna z oddělení ARO na běžný pokoj. Česko-vietnamská společnost v sobotu prostřednictvím médií vyzvala policii, aby ženu chránila před případným nátlakem z Janouškovy strany. Teď už jsou v nemocnici policisté a s rodinou prý policie jedná i o možnosti dlouhodobé ochrany, ženě prý ale akutní ohrožení nehrozí.

Roman Janoušek v pátek dopoledne havaroval v Praze 4 a poté ještě srazil řidičku nabouraného auta. Janoušek z místa ujel, policisté ho ale dostihli. Při orientační dechové zkoušce mu pak strážci zákona naměřili přes 2,2 promile. Po výslechu ale policisté Janouška propustili. Postup policie už nařídil prověřit policejní prezident Petr Lessy: „To prošetřuje můj útvar vnitřní kontroly, jestli v této kauze  byly učiněny všechny kroky k řádnému objasnění věci, zda měl být zadržen apod.“ 

Česká televize má k dispozici kopii záznamu o vyšetření Romana Janouška na protialkoholní záchytné stanici v Nemocnici Na Bulovce. V krvi měl podle dechové zkoušky přes dvě promile alkoholu, testy krve ale odmítl. V péči lékařů byl pět minut, podle sanitáře Karla Svobody byl arogantní, nespolupracoval a hned vykřikoval, že všecho odmítá. Lékař Karel Hátle, který na záchytce pracuje už dvacet let, se také podivoval, že Janoušek při příjezdu ani během pobytu na stanici neměl nasazená pouta, což je prý něco nevídaného. 

Kopie protokolu o vyšetření Romana Janouška na záchytné stanici
Zdroj: ČT24

Ministr vnitra Jan Kubice se v Otázkách Václava Moravce nechtěl k pátečnímu propuštění lobbisty příliš vyjadřovat: „Nikdo z nás nezná výpovědi svědků, procesní stav celé věci a o tom skutečně může rozhodovat pouze vyšetřovatel.“ Předseda KSČM Vojtěch Filip ale souhlasí s tím, že byl postup policistů nestandardní. „Pan Roman Janoušek nebyl zcela ve stavu, kdy by mohl řádně vypodívat. Podivné je, že ho nechali odejít, normální by bylo, kdyby ho nechali vystřízlivět na záchytce,“ uvedl v Otázkách Filip. Podle informací ČT z policejních zdrojů byl navíc lobbista nejen pod vlivem alkoholu, ale také kokainu, policie se ale k tomuto nechtěla vyjadřovat: „V tuto chvíli nejsem oprávněná sdělovat jakékoliv informace k probíhajímu řízení a jeho úkonům,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Navíc prý mělo být Janouškovi sděleno obvinění hned hned v pátek: „Tady jsou tak jasné věci, které se staly, že to sdělení obvinění mohlo být zpracováno do chvíle, než byl propuštěn,“ domnívá se Filip. Postup vyšetřovatelů se nelíbí ani ČSSD: "Nepovažuji za
standardní, aby pachateli, který utíká z místa činu, bylo povoleno volně postávat před svým vozem a ještě telefonovat," uvedl v tiskovém prohlášení šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc. Pokud se prokáže pochybení vyšetřovatelů, měl by ministr vnitra Kubice zvážit svou rezignaci, dodal Tejc.    

Reportáž Štěpánky Martanové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Šéf pražské policie požádal o stanovisko státního zástupce

O prověření postupu vyšetřovatelů požádal i šéf pražské policie Martin Vondrášek, navíc požádal o stanovisko i dozorujícího státního zástupce – teprve poté prý bude moci objektivně posoudit, zda policie postupovala správně. „Pokud jde o umístění do cely předběžného zadržení, vyšetřovatel má vždy dvě možnosti, buď umístit, nebo neumístit – důležité je, zda jsou, nebo nejsou dány důvody vazby. Vyšetřovatel shledal, že nejsou důvody vazby, proto nemohl umístit do cely předběžného zadržení,“ uvedl Vondrášek. 

Ženu, kterou podnikatel srazil, převezli záchranáři do motolské nemocnice s mnohočetnými vážnými zraněními. Její stav je sice stabilizovaný, stále ale zůstává na pozorování na ARU. Jak dlouho zůstane zraněná žena v nemocnici, zatím neumí lékaři odhadnout. „S mámou se domluvit dá, komunikuje. Má poranění hlavy, zlomených několik žeber a zlomený kotník,“ uvedl včera její syn.    

V nemocnici na ni sice dohlížejí policisté, podle Romana Vondráška jde ale spíš o preventivní opatření: „Vzhledem k tomu, že poškozená není ohrožená dle našeho názoru nijak akutně, my v současné době nemáme žádnou indicii, že by mohla být ohrožena, ale jsme si vědomi enormního novinářského tlaku, jsme si vědomi dalších rizik, proto jsme se rozhodli tuto ochranu poskytnout,“ dodal šéf pražských policistů.