Vyšetřování Babišova výroku o korupci kolem Klause odloženo

Praha - Protikorupční policie odložila prověřování slov podnikatele Andreje Babiše o tom, že si mu v souvislosti se zákonem o biopalivech řekl o úplatek člověk blízký prezidentovi Václavu Klausovi, spolumajitel sportovního klubu Erpet Václav Petr. Babiš o údajném Petrově požadavku hovořil loni v listopadu v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Petr již dříve Babišovo tvrzení jednoznačně popřel a označil je za „absolutní nehoráznost“.

„Jmenoval se Vašek Petr… to je údajně majitel Erpetu… Říkal, že by něco zařídil,“ řekl pak loni v listopadu v České televizi Babiš. Více to ale nechtěl rozebírat, protože pro to prý nemá přímý důkaz, u rozhovoru nikdo další nebyl. Petr bývá považován za Klausovi blízkého člověka z „tenisového“ prostředí.

„Touto věcí jsme se intenzivně zabývali od prohlášení, které zaznělo v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Na základě provedeného prověřování jsme v uplynulých dnech došli k závěru, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Babiš loni v září Hospodářským novinám řekl, že „korupční sítě se vinou dokonce i kolem prezidenta Václava Klause“. „Měl jsem třeba osobní zkušenost s řepkovým vetem pana prezidenta. Tehdy za mnou přišli nějací lidé, kteří mi navrhovali obchod - že když se domluvíme na nějaké protislužbě, veto nebude,“ citoval deník Babiše. Novelu zákona o ochraně ovzduší Klaus vetoval v květnu 2010. Poslanci pak veto přehlasovali.

Spolumajitel klubu Erpet Václav Petr (uprostřed)
Zdroj: ČT24

Petr Babišovo nařčení popřel

„Tvrzení pana Babiše jednoznačně popírám a domnívám se, že využívá nějakých informací o mé známosti s panem prezidentem ke konstrukcím a účelovým výrokům, které mají za úkol prezidenta poškodit,“ sdělil v reakci na vystoupení Babiše v ČT Petr. Pozastavil se nad tím, že Babiš svá slova pronesl v televizním pořadu, aniž pro ně měl důkazy.

Prý se s Babišem „de facto nezná“. Sešli se pouze dvakrát, „vždy jen po krátkou dobu, a to již před zhruba dvěma roky“, uvedl loni v listopadu Petr. Při společném jednání, o němž Babiš v televizním pořadu mluvil, spolu podle Petra jednali o možnosti vývozu potravinářských produktů na Kubu a do podobných regionů. O jednání prý Petra požádali jeho přátelé, kteří na Kubě podnikají.

Babiš, jeden z nejbohatších Čechů, před časem založil Akci nespokojených občanů Ano 2011. Jeho Agrofert Holding se řadí k největším firmám v ČR, obchoduje s komoditami chemického a zemědělsko-potravinářského sektoru. Ekonomickou veřejností byl v minulosti kladně hodnocen, jeho pověst pošramotil tendr na nového vlastníka Unipetrolu. Sice ho vyhrál, nakonec ho však odmítl koupit. V případě ovládnutí Lovochemie prošetřovala Babišův postup policie. Před listopadem 1989 byl členem KSČ. 

Vydáno pod