Klaus: Odposlechy jsou nešťastná věc a ničí demokracii

Praha – Podle prezidenta Václava Klause jsou telefonní odposlechy nešťastná věc, která ničí demokracii. Klaus to řekl v reakci na aféru kolem telefonátů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Záznamy ukazují Janouškův vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády.

„Ke vztahu pana Béma s panem Janouškem nemám, co bych řekl,“ řekl prezident. Dodal, že odposlechy nečetl a ani se k tomu nechystá. „Nechápu, jak je možné, aby se mezi bezpečnostními složkami, politiky a novináři několik let pohybovaly takové osobní věci, jako jsou odposlechy telefonů. Trápí mě, že média právě toto netrápí. Odposlechy jsou strašně nešťastná věc, která ničí naši demokracii,“ prohlásil Klaus.

Odposlechy ukazují Janouškův vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády. Podle odposlechů Janoušek v Praze spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu či o vedení akciových společností hlavního města Prahy. Zajišťoval také Bémovi zahraniční cesty, schůzky s politiky nebo nákupy luxusního zboží. Obsahem odposlechů telefonátů se již začala zabývat policie.

Vyjádření Václava Klause k odposlechům Béma a Janouška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod