Senátor práv v Plzni rezignoval. Nesouhlasí s postojem studentské komory

Plzeň - Na protest proti jednání studentské komory akademického senátu plzeňských práv, které prý trvale poškozuje fakultu, senát a hlavně studenty, odstoupil dnes z funkce senátora student Martin Galáž. Nelíbí se mu, že jeho pět kolegů, členů studentské kurie, jde podle něj trvale proti děkanovi i fakultě a podporují například názory vedení Západočeské univerzity (ZČU) nepřijímat letos na právnickou fakultu nové studenty. Jednání senátu po rezignaci Galáže není usnášení schopné.

„Za těchto okolností nemohu dostatečně hájit zájmy studentů, mých voličů. Distancuji se od prohlášení Rozumem proti emocím,“ uvedl za potlesku desítek studentů i pedagogů Galáž. Dodal, že očekával, že pět jeho kolegů v senátu dnes odstoupí, protože je k tomu v únoru vyzvali někteří studenti.

Podle pěti ze šesti studentských senátorů (12 senátorů jsou učitelé) přetrvávají na fakultě některé nedostatky, na něž upozorňovala akreditační komise, která 1. února navrhla ministerstvu školství (MŠMT) neprodloužit fakultě akreditaci. MŠMT ale proti její vůli právům prodloužilo akreditaci o čtyři roky, tedy do roku 2016.

„Fakulta, která ztratila právo na přežití“

Například místopředseda senátu Tomáš Hnetila dnes několikrát ústně napadl děkana Jana Paulyho kvůli tomu, že jde proti vedení ZČU, tedy proti kolegiu rektora, jehož 17 z 19 členů doporučilo nepřijímat nové studenty. Děkan, většina učitelů i studentů fakulty dnes znovu deklarovali, že chtějí, aby noví studenti nastoupili. Proto fakulta posunula uzávěrku přihlášek uchazečů do konce dubna. ZČU nemůže fakultě přijímání nových studentů zakázat.

„Fakulta, která nemá právo přijímat studenty, ztratila právo na přežití,“ řekl Pauly. Přijímání ale musí povolit nebo zamítnout MŠMT. Odstupující ministr Josef Dobeš (VV) minulý pátek uvedl, že verdikt vydá až jeho nástupce. Údajně by však měl do konce týdne rozhodnout náměstek MŠMT pro vysoké školy Ivan Wilhelm.