Bém požádal o pozastavení členství v ODS

Praha - Někdejší pražský primátor Pavel Bém dnes požádal o pozastavení členství v ODS. Ke kroku ho vyzývali někteří spolustraníci včetně předsedy občanských demokratů Petra Nečase, podle kterého by Bém měl složit kvůli případu odposlechů jeho telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem i poslanecký mandát. Bém je nyní v zahraničí. Prezident Václav Klaus, který v minulosti exprimátora chválil, dnes prohlásil, že odposlechy jsou nešťastnou věcí, která ničí českou demokracii. Vedení pražské ČSSD dnes večer vyzvalo zastupitele za TOP 09 k ukončení koalice s ODS.

Bém věří, že případ s odposlechy bude vyšetřen a on bude mít šanci se očistit. Odposlechy ukazují na Janouškův značný vliv na rozhodování magistrátu. Nečas pohrozil Bémovi, že pokud o pozastavení členství nepožádá, podpoří kroky k jeho vyloučení ze strany.

Exprimátor se v prohlášení nepřímo pustil do svého nástupce v čele metropole Bohuslava Svobody, který rovněž volal po pozastavení členství. Pro Béma je prý obtížně přijatelné, když ho k něčemu vyzývají lidé, „kteří jsou v ODS sotva pár dní“, a jeho práci v čele města hodnotí ti, kteří „s výjimkou pomluv svých předchůdců“ ještě pro Prahu nic nevykonali.

ČSSD vyzvala TOP 09 k ukončení koalice s ODS

Vedení pražské ČSSD dnes večer vyzvalo pražské zastupitele za TOP 09 k ukončení koalice s ODS na pražské radnici. Nabízí jim menšinovou vládu s podporou ČSSD. Na výzvě se shodli členové krajského výkonného výboru a zastupitelé hlavního města. Uvedl to šéf zastupitelského klubu Petr Dolínek. „Nabízíme TOP 09 jednání o utvoření menšinové rady pouze za účasti TOP 09,“ oznámil Dolínek. Podle něj by tak TOP 09 obsadila všechna místa v radě, sociální demokracie by pouze pomáhala TOP 09 prosazovat její plány v zastupitelstvu, kde by samotná TOP 09 neměla většinu. „Není čas na hrdinství, město se musí očistit. Všem nám jde o Prahu,“ dodal Dolínek. Podle něj současné řešení situace ze strany ODS, kdy Bém požádal o pozastavení svého členství ve straně, není dostatečné.


Svoboda: Praha je dnes řízena z Mariánského náměstí, ne odjinud

„Nejsem tím překvapený,“ reagoval na Bémův krok současný primátor Prahy Bohuslav Svoboda v Událostech, komentářích. „Už dnes dopoledne jsem říkal, že to považuji za jediné řešení, a jsem velmi rád, že Pavel Bém mou výzvu vyslyšel. V okamžiku, kdy se politik ocitne v situaci, kdy je k němu zásadně narušena důvěra, musí na to reagovat a musí dělat všechno pro to, aby vše vysvětlil.“

„Praha je v tuto chvíli řízena z Mariánského náměstí, přímo z magistrátu. Nikým jiným,“ zdůraznil dále Svoboda s tím, že staré struktury postupně odstavil od podílu na moci už po svém nástupu do funkce.

Bohuslav Svoboda o Pavlu Bémovi:

„Umožňoval někomu, aby řídil pražský magistrát, aby rozhodoval o věcech, o kterých má rozhodovat politická strana, do doby vyřešení je nutné oddělení osoby Pavla Béma od pražské ODS.“

Nahrávky, které zveřejňuje Mladá fronta Dnes, zřejmě pořídila legálně před pěti lety BIS a o dva roky později se podle MfD dostaly do bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastnil šéf poslanců VV Vít Bárta. Exprimátor je nyní na protidrogové konferenci v gruzínském Tbilisi. V prohlášení zdůraznil, že nic nemění na svém dnešním sdělení v otevřeném dopisu členům ODS, že za očistu svého jména bude „bojovat do posledního dechu“. Nečas i Svoboda označili situaci kolem odposlechů za „velmi vážnou“.

Naopak prezident Václav Klaus vidí jako největší problém fakt, že se „tak osobní věci“ jako odposlechy telefonů několik let pohybovaly mezi bezpečnostními složkami, novináři i politiky. Odposlechy jsou podle prezidenta „strašně nešťastná věc“, která ničí českou demokracii. „Ke vztahu pana Béma s panem Janouškem nemám, co bych řekl,“ prohlásil Klaus s tím, že odposlechy nečetl a ani je číst nehodlá.


Katalyzátor, který rozváže ruce českým policistům?

Nahrávky, jejichž obsahem se už zabývá několik policejních útvarů, by přitom podle šéfa české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC) Davida Ondráčky mohly být katalyzátorem, který rozváže ruce českým policistům a státním zástupcům při rozplétání „kmotrovského“ systému v pražské politice.

Další kapitolou kauzy je Janouškův páteční vážný dopravní incident, při kterém v opilosti autem srazil a vážně zranil jedenapadesátiletou ženu. V neděli byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Policejní prezident Petr Lessy dnes oznámil, že nechá inspekcí prověřit postup policistů, který byl podle něho zřejmě „vysoce nestandardní“.

Janoušek, který z místa činu ujel a pak před muži zákona utíkal, mohl po zadržení například bez problémů telefonovat, nebyla mu nasazena pouta. Ačkoliv nadýchal před dvě promile alkoholu, nebyl umístěn na záchytnou stanici ani na celu předběžného zadržení a po několika hodinách výslechu jej policisté pustili. Lobbista sám se už prostřednictvím právníka omluvil ženě, kterou v pátek srazil. Je také připraven nahradit jí škodu a poskytnout i další finanční satisfakci.

Tiskové prohlášení někdejšího primátora Pavla Béma, který požádal ODS v Praze-Bubenči o pozastavení členství ve straně:

1. Kategoricky odmítám, že bych se kdy v minulosti dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání.

2. Znovu opakuji, že se nehodlám smířit s tím, že se bere jako běžné a normální, že nikdy netrestaný a bezúhonný občan je odposloucháván a navíc obsah jeho soukromých hovorů je veřejně publikován.

3. Za stejně neuvěřitelný považuji fakt, že protizákonně zveřejněné hovory jsou následně použity k mojí dehonestaci ve sprostých spekulacích, které jsou vydávány za „pravdu“.

4. Je pro mě obtížně přijatelné, abych v této situaci byl uvnitř ODS, jejímž členem jsem 14 let, vyzýván k vlastním krokům lidmi, kteří jsou v ODS sotva pár dní.

5. Stejně tak je pro mě velmi těžko přijatelné, aby mé kroky na pražské radnici hodnotili lidé, kteří s výjimkou pomluv svých předchůdců ještě pro Prahu nic nevykonali.

6. Proto nehodlám nic měnit na svém dnešním jasném sdělení v otevřeném dopisu členské základně ODS, že za očistu svého jména budu bojovat do posledního dechu.

7. Přes výše uvedené a z hluboké úcty k řadovým členům ODS v Místním sdružení Dejvice-Bubeneč, jakož i v celém Oblastním sdružení v Praze 6, kteří mě po celých 14 let podporovali, důvěřovali mi a pomáhali mi, právě proto, abych je ušetřil mediálnímu nátlaku, který si nezaslouží, jsem se rozhodl požádat Radu Místního sdružení Dejvice-Bubeneč o pozastavení mého členství v ODS. Tento krok vnímám jako časově omezený na dobu přibližně šest měsíců, za kterou, předpokládám, dojde k řádnému vyšetření celé události a v rámci které budu mít, předpokládám, šanci svoje jméno očistit.

MUDr. Pavel Bém

26. března 2012

Vydáno pod